-

În Spania aproape 100.000 de români sunt pe lista oficială a beneficiarilor de ajutor de şomaj

Spania a intrat astăzi în recesiune oficial, anunţând că produsul intern brut a înregistrat o scădere fără precedent de 18,5% în trimestrul al doilea al anului.

Datele depăşesc estimările Băncii Naţionale a Spaniei, care prevedea o scădere de 16%. În acest context, mulţi români care şi-au pierdut slujbele se văd nevoit să apeleze la ajutoare sau să se întoarcă acasă.

Pentru prima dată în ultimii ani, în Spania aproape 100.000 de români sunt pe lista oficială a beneficiarilor de ajutor de şomaj, după ce au rămas fără serviciu. Unii se adaptează şi rezistă, aşa cum este Gabriel, un român din regiunea Madrid care tocmai şi-a închis afacerea şi a început să muncească în construcţii: „Noi sperăm să mai iasă unele posturi, să se mai poată mişca. Vă daţi seama, a fost o perioadă de patru luni de zile în care nu s-a făcut nimic. Cine a rezistat! Ar vrea să se înceapă, să se schimbe din nou, dar nu ne dau voie.”
Alţi români, deşi au un loc de muncă stabil, doresc să revină în România. Alexandru Băltoiu este decis să îşi încheie socotelile cu Spania şi să se întoarcă acasă: „Toţi suntem bine aici, cu familie, cu copii, suntem bine, dar vreau să remin în România. Luna asta cred că voi pleca de aici. Definitiv. Îmi este dor de ţară, de traiul de ţară. Cum munceşte aici la ei, aşa trebuie să munceşti şi în România, să îţi placă să munceşti. M-am săturat de aşa, şi mult rasism e aici, se adună multe. Acasă cu noi! E cel mai bine!”
Pandemia i-a afectat într-o măsură şi mai mare pe românii defavorizaţi care au nevoie de ajutor pentru solicitarea drepturilor corespunzătoare. Ica Tomi, de a Asociaţia SALVA din Madrid, le oferă asistenţă gratuită pentru gestionarea documentelor şi a programărilor necesare la instituţiile spaniole: „În ultimul timp s-a schimbat foarte mult. Deci, totul s-a schimbat cu o viteză ameţitoare, s-au schimbat legi, au apărut legi noi, au apărut măsuri sociale noi, foarte multă lume nu ştie să acceseze doar online. Acum nu mai poţi să te duci la un ghişeu sau la un birou pe undeva, trebuie să faci totul online, şi atunci foarte multă lume apelează la noi şi noi încercăm să îi ajutăm. Îi informăm despre măsurile curente, cât şi efectiv le facem partea administrativă pentru că la un moment dat am pus întrebarea: câţi aveţi calculator sau câţi nu ştiţi să lucraţi pe calculator? Nu putem generaliza. Sunt persoane care se descurcă perfect, dar nu toată lumea. Şi atunci noi încercăm să îi ajutăm pe cei care nu au nici mijloacele şi nici cunoştinţele necesare de a accesa aceste mijloace online.
Asociaţia Solimundo din Arganda del Rey încearcă să îi sprijină pe cei mai nevoiaşi din comunitate, „majoritatea de etnie romă”. Claudiu Covaciu ne spune că foarte multe persoane nu deţin documentul principal, cardul de rezidenţă în Spania. Acesta este condiţionat de un contract de muncă, dar mulţi români nu au avut niciodată un loc de muncă legal, deşi trăiesc aici de foarte mulţi ani. Aceste dificultăţi împiedica accesul lor la ajutoare, precum renta minimă, implementată de guvernul spaniole în această criză.
Claudiu Covaciu: „Într-adevăr că această perioadă de pandemie i-a prins pe mulţi, foarte mulţi, nepregătiţi, iar problema lor cea mai gravă este că nu ei pot accesa un loc de muncă, nu pot să aibă parte de acel /.../ cu care poate să îşi primească toate dreptele care le au din partea statului spaniol. Noi, atât Asociaţia SALVA, cât şi Asociat Solimundo am făcut demersurile, am avut întâlnirea cu Avocatul Poporului şi am adus această problemă a lor şi sperăm că împreună să putem să soluţionăm această problemă.”
Efectele coronavirusului au avut consecinţe şi în restul ţărilor europene, în Statele Unite ale Americii şi în China, dar până acum Spania este cea mai afectată economie din Uniunea Europeană.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite