-

Mărirea pensiilor cu 14% de la 1 septembrie, abrogată în Comisiile de muncă ale Parlamentului

Social-democraţii nu intenţionau să majoreze pensiile cu 40% dacă ar fi rămas la guvernare - a afirmat, marți, ministrul finanţelor, Florin Cîţu, bazându-se pe un document adoptat de Cabinetul Dăncilă.

În replică, deputatul PSD Marius Budăi aminteşte că social-democraţii au adoptat creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie şi îi acuză pe liberali că încearcă să ascundă dezastrul economic în care au adus în România. Pentru a-şi argumenta afirmaţia că PSD nu ar fi mărit pensiile cu 40% de la 1 septembrie, ministrul finanţelor a prezentat presei un document aprobat anul trecut de guvernul PSD, înainte de a fi demis prin moţiune de cenzură. Ministrul finanţelor de atunci Eugen Teodorovici cerea în octombrie 2019 reanalizarea calendarului de creştere a pensiilor, pentru că bugetul de stat nu poate suporta procentul de 40% de la 1 septembrie 2020 - a explicat Florin Cîţu: „Guvernul PSD recunoştea că nu poate să crească pensiile decât eşalonat şi se propunea în guvern o reeşalonare a pensiilor, pentru că ştiu foarte bine că acel şoc pentru buget este foarte mare şi este greu de administrat.”
Deputatul PSD Marius Budăi spune că formaţiunea sa este cea care a mai crescut pensiile românilor şi în trecut şi care a adoptat şi legea care prevedea majorarea cu 40% de la 1 septembrie. El susţine că dezastrul economic în care PNL a adus ţara va fi suportat de români: „Îi reamintesc domnului Cîţu că PNL a promis în repetate rânduri că va respecta legea privind majorarea cu 40% a pensiilor, dar, între timp, a uitat. Domnule Cîţu nu vă mai bateţi joc de pensionarii din România, nu mai încercaţi să ascundeţi dezastrul economic în care aţi adus România sau împrumuturile gigantice la dobânzi ameţitoare făcute pe spinarea a generaţii întregi de români!”
Reamintim că Guvernul Orban a decis să mărească pensiile cu 14% de la 1 septembrie, modificare prevăzută în Ordonanţa de Urgenţă privind rectificarea bugetră. Social-democraţii au propus un amendament la acest document prin care se abrogă această prevedere, revenindu-se, deci, la o creştere de 40%. Actul normativ a fost avizat luni de Comisiile reunite de muncă ale Parlamentului. În cursul acestei săptămâni va ajunge şi în Comisiile reunite pentru buget, iar raportul acestora va intra apoi în dezbaterea plenului reunit al legislativului. Premierul Ludovic Orban a anunţat că Guvernul va sesiza Curtea Constituţională dacă Parlamentul modifică documentul pentru a forţa creşterea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie.

RADOR
Foto: Pixabay