-

Meserii aproape uitate: Ţapinăritul

Una dintre meseriile practicate de sătenii bistriţeni era, până mai odinioară, ţapinăritul. Astăzi, cei mai tineri trebuie să caute în dicţionar pentru a afla ce înseamnă "ţapinar" şi "ţapinărit", însă, e bine să ştie că meseria era una a bărbaţilor puternici care "se clădeau" printr-o muncă fizică consistentă şi care îi ţineau departe de familie săptămâni întregi, fiindcă toată activitatea lor era în munţi, unde se exploata şi prelucra lemnul la prima mână.

Munca la pădure a fost şi este una dintre cele mai grele şi mai dure ocupaţii, însă, de ani buni utilajele mecanizate au preluat greul muncii şi acum, oamenii, trebuie să fie stăpâni doar pe manevrarea utilajelor.

Nu cu foarte mulţi ani în urmă, o mare parte din locuitoriii satelor de munte trăiau de pe urma muncii la pădure, convinşi fiind că asupra lor veghează spiritul bun al munţilor.

De asemenea, ei credeau că, de multe ori, pădurea îi pedepseşte pe cei care o distrug în mod iresponsabil.

Lemnarii se împărţeau în două categorii profesionale: primii care acţionau asupra lemnului erau ţapinarii. Apoi urmau gateriştii, cei care debitau trunchiurile de brazi, transformându-i în scânduri sau grinzi cu ajutorul fierăstraielor circulare sau a gaterelor.

Ţapinarii se considerau un fel de mineri de suprafaţă, munca lor începea în luna martie şi se termina la sfârşitul lui noiembrie.

Ei lucrau în grupuri de câte trei sau patru oameni, îşi alegeau brazii ce trebuiau să fie tăiaţi , le tăiau tălpile, iar apoi îi doborau la pământ, prăbuşirea unui arbore fiind însoţită de strigătele de atenţionare a tăietorului.

Odată căzut la pământ, arborele era cepuit, adică i se tăiau ramurile. Trunchii cepuiţi erau apoi tăiaţi în „bocuri” lungi de patru metri şi erau traşi cu caii, către drumul cel mai apropiat.

Chiar dacă pentru banii câştigaţi, lemnarii depuneau eforturi uriaşe , ei spuneau că nu şi-ar fi schimbat meseria pentru nimic în lume, fiindcă acolo, în pădure, era viaţa lor şi nu puteau să trăiască fără mirosul răşinii proaspete de brad.

Astăzi, meseriile de ţapinar şi gaterist sunt aproape uitate, tehnicile de exploatare ale lemnului fiind foarte avansate şi pot fi efectuate chiar din faţa unui computer.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay