-

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a lansat a doua etapă a campaniei "Informare acasă! Siguranţă în lume!"

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP) a lansat vineri, la Deva, cea de-a doua etapă a Campaniei Naţionale "Informare acasă! Siguranţă în lume!" (IASL).

Ministrul Natalia Intotero spune că această campanie se adresează românilor care doresc să lucreze în străinătate.

"Campania se adresează tuturor cetăţenilor români care doresc să muncească în afara graniţelor. În această perioadă sunt foarte mulţi cetăţeni români care doresc să muncească în activităţi sezoniere, în special în agricultură", a declarat ministrul Natalia Intotero.

La evenimentul de lansare, care a avut loc la sediul Inspectoratului Şcolar Hunedoara, au luat parte câteva sute de persoane, reprezentanţi ai autorităţilor publice locale, ai instituţiilor publice, Prefecturii şi Consiliului Judeţean Hunedoara.

Cei prezenţi au primit materiale informative cu recomandări medicale referitoare la capcanele pe care le implică un loc de muncă în străinătate, riscurile muncii "la negru", modul de acţiune în cazul în care superiorii unei persoane abuzează de aceasta, inclusiv prin propuneri de natură sexuală.

În materiale mai sunt cuprinse recomandări referitoare la felul în care se poate dobândi un loc de muncă în străinătate prin reţeaua EURES, dar şi despre Programul Diaspora Start-Up, dedicat românilor care doresc să revină în ţară şi să-şi deschidă propria afacere.

În ansamblu, Campania IASL are drept scop informarea românilor cu privire la riscurile la care se expun atunci când decid să lucreze, să studieze sau să se stabilească peste hotare fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaşte limba statului de rezidenţă sau fără să ştie care le sunt drepturile, libertăţile, dar şi responsabilităţile în calitate de cetăţeni europeni.

În egală măsură, campania îşi propune să-i încurajeze pe români să rămână în ţară, dar şi pe cei din străinătate să se întoarcă în România.

La prima etapă, dedicată tinerilor interesaţi să studieze în străinătate, desfăşurată în perioada mai-iunie, au participat aproximativ 20.000 de elevi, studenţi, profesori, directori de şcoli şi lideri de organizaţii studenţeşti din toată ţara, dintre care 500 din judeţul Hunedoara.

 

Sursa: Agerpres

Sursa foto:  radioresita.ro

Articole înrudite