-

Piețele bistrițene, "invadate" de samsari

Numărul adevăraților agricultorilor care își vând produsele direct în piețele bistrițene este de trei ori mai mic decăt cel al samsarilor.

Legumicultorii care nu au capacitatea de a sta să vândă în piețe apelează la intermediari, iar aceștia profită de acest aspect, dictează prețurile și au avantaje financiare consistente, transmite Viorel Grosu, corespondent Radio Antena Satelor.

Circa o treime din mesele Pieței Decebal din centrul Bistriței sunt ocupate de produçători, celelalte tarabe fiind ocupate de agenți economici care nu respectă nici minimul de comerț cinstit și civilizat.

Potrivit Legii nr. 145/2014, atestatul de producător se eliberează de către primarul localității în care trăiește agricultorul, în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării.

Atestatul se obține cu avizul consultativ al structurilor asociative profesionale, patronale sau sindicate din agricultură, constituite potrivit legii, organizate la nivel local şi judeţean şi înregistrate la primării.

Atestatul de producător este valabil un an.

Agricultorul care obține un astfel de atestat trebuie să dețină și un carnet de comercializare, unde să înregistreze vânzările de produse din gospodărie.

Nu e de mirare faptul că mulți bistrițeni refuză să-și mai facă cumpărăturile la piață.

Ei spun că s-au săturat de prezența acelorași comercianți care nu te lasă să-ți alegi produsele care vrei să le cumperi, ba chiar ești apostrofat de încerci să faci acest lucru, și merg în supermarketuri unde se practică un comerț civilizat și unde poți cumpăra ce vrei și cât vrei pe alese.

Articole înrudite