-

Urșii vor putea fi vânați ca metodă de prevenție!

Legea vânătorii a fost modificată și e de așteptat ca Președintele României să o promulge. Modificările aduse Legii vânătorii au trecut până acum de votul din Camera Deputaților.

Printre altele, se permite vânătoarea la urs, râs, pisică salbatică, lup, ca metodă de prevenție și intervenție pentru prevenirea pagubelor și accidentelor.

Prin noile modificări, care au fost votate de deputați cu 252 de voturi pentru și 9 abțineri, este introdusă obligativitatea înregistrării la unitatea administrativ teritorială pentru cei care pășunează animalele între 6 decembrie si 24 aprilie pe terenul agricol. Pășunatul va fi interzis între aceste intervale cu excepția situației în care există acordul scris al deținătorului terenului agricol și înregistrarea la UAT.

Ministerul Mediului va trebui să aprobe cote de vânat până la data de 15 mai a fiecărui an, în caz contrar fapta constituind infracțiune.

Noile modificări prevăd și acordarea de despăgubiri pentru situațiile în care fauna cinegetică cauzează pagube, accidente soldate cu rănirea/decesul unor persoane.

De asemenea, va fi permisă vânătoarea cu dispozitive de ochire și iluminare pe timp de noapte la speciile de mistreț, șacal și vulpe, cu derogare de la autoritatea publică centrală care răspunde pentru mediu.

In plus, se va permite vânătoarea la lumina farurilor și a dispozitivelor de iluminare la mistreț, în vederea prevenirii pagubelor sau pentru combaterea epizotiilor.

Sursa: Viorel Grosu

Foto: pixabay.com

Articole înrudite