-

Noi restricții instituite în Argeș

Deși în județul Argeș nu sunt localităţi care să depăşească 3 cazuri de infectare cu Covid 19 la o mie de locuitori, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a impus noi restricții.

Acesta a decis să se instituie măsuri de restricţii în localităţile unde indicele de infectare cu Covid-19 a depăşit pragul de 1,5 la mia de locuitori.

Prefectul județului, Emanuel Soare a spus că: „Având în vedere că în ultima perioadă numărul cazurilor a crescut şi, în şedinţa de CJSU s-a decis ca în alte 21 de localităţi să fie introduse restricţii suplimentare. În total sunt 27 de municipii, oraşe şi comune pentru care s-au decis restricţii. În ordinea descrescătoare a indicelui de infectare acestea sunt Moşoaia, Piteşti, Domneşti, Oarja, Teiu, Sălătrucu, Bascov, Ştefăneşti, Vultureşti, Budeasa, Topoloveni, Bradu, Albeştii de Argeş, Cicăneşti, Izvoru, Mărăcineni, Băbana, Brăduleţ, Rucăr, Valea Danului, Leordeni, Bârla, Curtea de Argeş, Recea, Schitu Goleşti, Călineşti şi Băiculeşti. Măsurile au intrat în vigoare de la miezul nopții de luni spre marţi şi sunt valabile 14 zile. De reţinut că nu avem nicio localitate care să depăşească indicele de 3 la mie. Operatorii economici vor putea să îşi desfăşoare activitatea fără a depăşi capacitatea de 30% şi să respecte programul de funcţionare de la ora 6 la 23. Aici sunt incluse restaurantele, agenţii economici care desfăşoară activităţi în domeniul jocurilor de noroc, cazinouri, săli de pariuri. Evenimentele private sunt interzise cu desăvârşire. În funcţie de cum vor evolua lucrurile, noi ne vom întâlni în şedinţă a CJSU la sfârşitul săptămânii pentru evaluarea situaţiei şi pentru a vedea dacă mai sunt şi alte localităţi unde se impun restricţii”.

De asemenea, prefectul a precizat că, din fericire, nu înregistrăm noi unităţi de învăţământ aflate în scenariu roşu faţă de cele de săptămâna trecută. Preventiv, pentru siguranţa elevilor şi importanţa continuării cursurilor, în CJSU a fost dezbătut planul decalării programului de începere a orelor.

„Am insistat de atâtea ori şi insist în continuare că trebuie să facem tot efortul ca şcolile să rămână deschise, iar elevii să fie în siguranţă şi din perspectiva sănătăţii, şi a celei educaţionale. Am stabilit ca să se realizeze o mai bună verificare a măsurilor sanitare în şcoli prin intermediul responsabililor care au atribuţii în acest sens. Inspectoratul Şcolar Judeţean va elabora un plan de decalare a programului de începere a orelor, astfel încât să se evite aglomeraţia de la intrarea şi ieşirea de la cursuri. Planul va fi gata cel târziu joi, săptămâna aceasta, şi va intra în vigoare de luni, 9 noiembrie”, spunea prefectul.

În aceeaşi idee Emanuel Soare spunea că a stabilit cu directorul Publitrans 2000 SA Piteşti ca la orele de vârf să fie suplimentat numărul de autobuze tot pentru evitarea aglomeraţiei şi prevenirea răspândirii virusului. De asemenea, rămâne în vigoare detaşarea medicilor şcolari la DSP Argeş pentru a ajuta la efectuatea anchetelor epidemiologice, lor urmând să li se alăture, în acelaşi scop, trei medici stomatologi şi o asistentă.

Sursa: Constantin Pasol

Foto: pixabay

Articole înrudite