-

Sfaturi şi recomandări pentru părinţi, după cazul minorei care a fost şantajată în mediul online

Autorităţile vin cu o serie de sfaturi şi recomandări pentru părinţi după recentul caz de al minorei de 13 ani, şantajată de către un bărbat din Râmnicu Vâlcea, în scopul obţinerii de fotografii intime de la aceasta.

Poliţiştii de la Biroul de Prevenire a Criminalităţii susţin că, mai ales în această perioadă, copiii se dovedesc a fi extrem de vulnerabili şi, fără un control permanent din partea părinţilor, tinerii riscă să devină foarte uşor victime în mediul online.

Mediul online poate reprezenta mai mult ca oricând în această perioadă o posibilă sursă de racolare a tinerilor, în special a copiilor de către diferiţi infractori sau de către persoane instabile psihic, motiv pentru care poliţiştii vâlceni recomandă părinţilor o importanţă deosebită acordată spaţiului virtual.

Bianca Enăchescu, şef Birou Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul IPJ Vâlcea: Transmitem părinţilor că trebuie să stabilească cu copiii lor când şi în ce condiţii să folosească internetul. Să le explice ce site-uri sunt interzise şi eventual să le instaleze diverse programe, care sunt gratuite, se găsesc în mediul online.

Cei de la Organizaţia "Salvaţi Copiii" au astfel de programe care pot fi instalate pe diferitele device-uri, tocmai pentru a bloca anumite site-uri, pot inclusiv să seteze cu ajutorul acestor programe, dacă nu se înţeleg cu copiii lor de comun acord, pe durata zilnică de utilizare a internetului.

Să le explice celor mici reguli privind datele personale. Iarăşi, părinţii trebuie să îşi facă timp să poarte discuţii periodic cu copiii despre persoanele cu care interacţionează în mediul online.

Părinţii trebuie să acceseze cât mai frecvent mediul online, împreună cu copilul. Recomandăm, pe de altă parte, să verifice istoricul diferitelor device-uri, tocmai pentru a vedea pe ce site-uri intră copilul.

Atenţionarea din partea oamenilor legii vine după ce, săptămâna trecută, o minoră de doar 13 ani a fost şantajată de un bărbat din Râmnicu Vâlcea cu darea în vileag a unor discuţii compromiţătoare purtate pe reţelele de socializare în schimbul unor fotografii în ipostaze intime cu minora.

Bărbatul este cercetat acum în stare de libertate pentru şantaj.

Sursa: radio romania actualitati

Foto: pixabay

Articole înrudite