-

Infecţia cu COVID-19 asigură imunitate pentru cel puţin cinci luni

Persoanele care au avut COVID-19 este mult mai probabil să fie imune la boală timp de cel puţin cinci luni.

Cu toate acestea, există dovezi că persoanele cu anticorpi pot fi în continuare purtători ai virusului şi îl pot răspândi, relatează Reuters, citând un studiu britanic care a inclus cadre medicale.
Rezultatele preliminare ale studiului Public Health England (PHE) arată că reinfectarea la persoanele, care au anticorpi împotriva COVID-19, de la o infecţie anterioară, este rară, fiind descoperită la doar 44 de persoane din 6.614 de subiecţi evaluaţi.
Pe baza rezultatelor, experţii avertizează că persoanele care s-au infectat în timpul primului val al pandemiei, în primele luni ale anului 2020, sunt deja vulnerabile la o altă infectare. Cercetătorii avertizează şi că persoanele cu aşa-numita "imunitate naturală", dobândită după infecţie, mai pot avea coronavirusul SARS-CoV-2 în nas şi în gât şi îl pot transmite din greşeală.
"Ştim acum că majoritatea persoanelor care au avut boala şi au anticorpi sunt protejate împotriva unei reinfectări, dar încă nu ştim cât durează protecţia", a spus Susan Hopkins din echipa de cercetători.
Studiul, cunoscut sub numele de SIREN, a implicat zeci de mii de lucrători din domeniul sănătăţii din Marea Britanie, care au fost testaţi în mod regulat din iunie pentru noi infecţii cu COVID-19, precum şi pentru prezenţa anticorpilor.
În perioada 18 iunie - 24 noiembrie, cercetătorii au descoperit 44 de potenţiale reinfectări, două "probabile" şi 42 "posibile", în rânduil a 6.614 de participanţi cu teste pozitive de anticorpi. Aceasta reprezintă un grad de protecţie de 83%, susţin experţii.
Cercetătorii intenţionează să continue să monitorizeze şi să-i evalueze pe participanţi, pentru a vedea dacă această imunitate naturală poate dura mai mult de cinci luni la unii indivizi. Cu toate acestea, specialiştii avertizează că dovezile timpurii din faza următoare a studiului arată deja că unele persoane care încă au imunitate pot avea în continuare niveluri ridicate ale virusului şi îl pot transmite altora.
"Din acest motiv, este crucial ca toată lumea să respecte în continuare măsurile restrictive, chiar şi cei care au avut deja boala", arată cercetătorii.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite