-

O noua variantă de coronavirus a fost identificată în România

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea "Ştefan cel Mare" din Suceava, România, au identificat pe baza secvenţierilor efectuate o nouă variantă de coronavirus.

Aceasta prezintă atât caracteristicile tulpinii britanice, cât şi o mutaţie periculoasă E484K, care ar putea reduce eficacitatea vaccinurilor împotriva COVID-19.
Zeci de mii de cazuri de infecţie cu noi variante de coronavirus au fost descoperite până prezent în Marea Britanie.
''La cele trei variante care stârnesc îngrijorare, care provin din Marea Britanie (linia B.1.1.7, nume VOC202012/0), Africa de Sud şi Brazilia, specialiştii din sănătatea publică din Marea Britanie au adăugat, în luna februarie, o nouă variantă de virus (B.1.1.7 + E484K)'', se specifică într-un comunicat remis. Se mai subliniază faptul că, deşi numărul de cazuri identificate cu noua variantă a coronavirusului este relativ redus, aceasta a fost introdusă şi pe lista Centrului European de Prevenire şi Control al Bolilor, care monitorizează situaţia epidemiologică de la nivelul Uniunii Europene. Cu toate acestea, îngrijorător ste faptul că noile mutaţii reduc eficacitatea vaccinurilor împotriva bolii COVID-19. Se remarcă faptul că, până în prezent, în România, a fost înregistrat un singur caz al tulpinii B.1.1.7 + E484K la o persoană care nu a vizitat însă Marea Britanie, fără un istoric recent în Marea Britanie.
Luni a devenit cunoscut faptul că zeci de cazuri de infecţie cu tulpina sud-africană de COVID-19 au fost detectate în Turcia. Virusolog, doctor în ştiinţe medicale al Institutului "N.F.Gamalei", din Rusia, Viktor Zuev, a menţionat că noile tulpini de coronavirus, răspândite în întreaga lume, diferă în ceea ce priveşte viteza lor de răspândire, însă turiştii vaccinaţi cu vaccinurile ruseşti împotriva COVID-19 nu ar trebui să se teamă să călătorească.
În aceeaşi zi, specialiştii Centrului Vector au confirmat că vaccinul EpiVacCorona protejează în mod eficient împotriva tulpinilor obişnuite şi britanice de COVID-19.
Pe 2 aprilie, preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul unei întâlniri cu directorul general al Fondului Rus de Investiţii Directe, Kirill Dmitriev, anunţa eficacitatea vaccinului Sputnik V, dezvoltat în Federaţia Rusă, împotriva tuturor variantelor de COVID-19 cunoscute până în prerzent.

RADOR
Foto: Pixabay

Articole înrudite