-

Aparatele auditive: tehnologia care „luptă” cu surditatea

Scris de

Repeți în mod regulat că cei din jurul tău par să murmure și te lupți să duci la bun sfârșit o conversație? Ești criticat că vorbești prea tare sau că ridici sunetul televizorului?

Sunt primele semne ale pierderii auzului, care afectează mai mult de 10% din populația planetei.

Unul din 10 oameni suferă de pierderea auzului

Înaintarea în vârstă care cauzează scăderea auzului (datorită degenerării celulelor senzoriale) nu este singurul factor care explică pierderea auzului - ușoară până la moderată - sau chiar surditatea - severă până la profundă. Auzul prost poate rezulta din anomalii congenitale contractate în timpul formării fătului sau nașterii (infecția mamei, lipsa de oxigen la naștere, medicamente nedorite sau icter), dar și din cauzele dobândite (boli infecțioase, infecții ale urechii, leziuni ale capului sau traume, expunere prelungită la niveluri sonore puternice, potențial diabet). În cele din urmă, poate fi chiar mai simplu: obstrucția canalului urechii de către un dop de ceară sau un corp străin care necesită curățare profesională. O examinare și un test auditiv la un ORL pot determina cauzele, vă pot verifica nivelul auditiv și vă pot ajuta să luați în considerare utilizarea unui aparat auditiv prescris de acesta sau, în cazuri mai severe, a implanturilor cohleare.

De ce să prioritizăm detectarea timpurie?

După cum subliniază sociologul Dominique Wolton, „în comunicare, cel mai complicat nu este nici mesajul și nici tehnica, ci receptorul”. De calitatea sa depind relațiile cu ceilalți, cu lumea în care evoluăm. Cu toate acestea, orice degradare (sau lipsă) a auzului are impact asupra percepției mesajelor și accelerează degradarea facultăților cognitive. Nu toată lumea are norocul de a avea un auz perfect, care vă permite să identificați, să vizualizați și să vă amintiți toate sunetele! Efectuarea testelor auditive vă permite să găsiți soluția adecvată pentru a stabili sau restabili un sistem de comunicare necesar pentru a înțelege și a trăi fiecare etapă a vieții în deplină conștientizare.

Acest lucru este cu atât mai esențial pentru dezvoltarea copiilor aflați în mijlocul fazei de învățare a limbii pentru care există, în funcție de vârstă și tipul de surditate (transmisie sau percepție), ajutoare adecvate.

Noi percepții și perspective

Inovatoare și ergonomice, noua generație de proteze răspunde nevoilor de confort și performanță. Conectate prin intermediul unui smartphone, reglabile de la distanță pentru a se adapta la mediul înconjurător, discrete sau de design, ele joacă minunat rolul destinat urechilor noastre.

Testele simple efectuate de un profesionist cu experiență în probleme de auz într-un centru specializat, vă permit să definiți echipamentul ideal corespunzător așteptărilor dumneavoastră. Un tehnician medical calificat va folosi informațiile din controalele ORL efectuate pentru a face cele mai precise setări ale aparatelor auditive.

Lector, muzician, șef de echipă, antrenor, student ... va alege echipamente de înaltă performanță pentru care cunoștințele lor tehnologice le vor permite o manipulare ușoară. Iubitor de muzică pensionar, voluntar într-o asociație, bunici devotați și atenți, toți vor recâștiga impulsul și motivația prin reînnoirea contactelor de calitate datorită dispozitivelor confortabile, ușor de utilizat.

Informarea: un prim pas decisiv

Ajutorul celor dragi și sfatul personalului de îngrijire (în cazul vîrstnicilor sau al diferiților suferinzi asistați) sunt adesea decisive pentru a deschide ușa unui profesionist în aparate auditive. 

Concret, cum să faceți primul pas? În primul rând, un control ORL vă permite să determinați gradul de surditate calculat în decibeli (în fiecare ureche), ușor de la 20 la 39 pierderea auzului (30 cauzând cererea de repetare către interlocutor), în medie de la 40 la 69 ( Vorbește mai tare!), Sever de la 70 la 89 și profund de la 90. Dacă un aparat auditiv vă poate fi de mare ajutor, medicul vă va scrie o rețetă și vă va îndruma către un centru specializat unde, prin programare, unele dintre ele gratuit, puteți încerca diferite modele personalizate.

Monitorizarea și întreținerea: pași care nu trebuie neglijați

Stabilirea unei relații de încredere cu profesionistul dvs. în domeniul aparatului auditiv, un adevărat aliat al unei vieți mai bune, nu numai că garantează suport de calitate pentru monitorizarea audiometrică (sau alte teste de control), servicii post-vânzare dacă dispozitivul dvs. este defect și, eventual, întreținere. aparatul supus și umidității. Curățarea trebuie efectuată cu siguranță în mod regulat folosind spray-uri, șervețele adecvate sau folosind o stație de curățare și uscare.

Rămâneți conectat la restul lumii

Un factor de izolare socială, surditatea poate fi de fapt corectat prin intermediul acestor dispozitive pe care doar 17% din populație le folosește. Problemă de cost? Înțelegere de natură estetică? Mai discrete sau mai elegante decât căștile fără fir sau căștile purtate în mod constant de copiii și adulții cu vârsta cuprinsă între 12 și 40 de ani, nimeni nu acordă mai multă atenție contururilor urechilor BTE, a urechii sau a altor căști fără fir! Deci, ce așteptăm să auzim „la vie en rose”? Pierderea auzului va fi acum doar o chestiune personală și selectivă!

Foto: Pixabay

Articole înrudite