-

Campanie pentru testarea calității apei din fântâni, derulată în SUTE de localități

200 comune vor fi vizitate până la sfârșitul anului în cadrul campaniei "Apăr viața", o acțiune ce vizează testarea apei din fântâni pentru determinarea nivelului de nitrați din 6.000 de gospodării de pe tot cuprinsul țării.

Se va testa demonstrativ apa provenită din surse necentralizate, cum ar fi fântâni, puțuri, apă consumată în gospodării, pentru a stabili dacă valoarea concentrației de nitrați se află în limitele potabilității, aflam de la Viorel Grosu.

Campania este organizată de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”.

Poluarea apei cu nitrați din surse agricole este o amenințare continuă la adresa sănătății umane. Provoacă intoxicații grave sugarilor și copiilor de vârste mici și afecțiuni periculoase adulților expuși la consumul îndelungat al apei cu nitrați în exces. Lipsa de informare, faptul că nitrații nu au gust, și nici miros, coroborate cu faptul că populația nu are obiceiul de a face analiza apei din fântânile de unde se aprovizionează, conduce la consumul pe scară largă a apei cu exces de nitrați, în zonele în care pânza freatică a fost expusă la poluare.

O mare parte din acest tip de poluare este generată de gospodărirea defectuoasă a gunoiului de grajd, respectiv depozitarea acestuia direct pe pământ și împrăștierea lui în perioadele de interdicție, când plantele nu consumă nitrații din compost. În acest fel, nitrații ajung direct în prima pânză freatică, de unde se alimentează majoritatea fântânilor”, a declarat Vasile Panaite, secretar de stat în cadrul MMAP.

Campania urmărește reducerea poluării apelor cu nitrați proveniți din surse agricole, conservarea resursei de apă potabilă, sănătatea populației și, nu în ultimul rând, conformarea României la reglementările Uniunii Europene.

Foto: Viorel Grosu

Articole înrudite