-

Regulile în construcții pe care trebuie să le respecți față de vecini

Vrei să-ți construiești o casă și nu știi la ce distanță față de gardul vecinului poți să te apuci de lucru? Conform prevederilor legale, proprietarul este obligat să își facă streașina casei sale astfel încât apele provenind de la ploi să nu se scurgă pe fondul proprietarului.

Orice construcție, alte lucrări sau plantații, se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, aflam de la Viorel Grosu - corespondent Antena Satelor.

Arborii trebuie sadiți la o distanță de cel putin 2 metri de linia de hotar, cu excepția acelora mai mici de 2 metri, a plantațiilor și a gardurilor vii.

Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparținând proprietarului vecin, are dreptul de a le tăia, precum si dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Și în ce privește vederea asupra proprietății vecinului trebuie respectate anumite reguli. Nu este permis să se facă fereastra sau deschidere în zidul comun, decât cu acordul proprietarilor.

Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

De asemenea, nu se exclude dreptul proprietarului de a-și deschide fără limită de distanță ferestre de lumină , dacă sunt astfel construite încât să se împiedice vederea spre fondul învecinat.

Foto: pixabay