-

Cei care aduc mașini second-hand trebuie să le înscrie personal la RAR și să plătească TVA

Guvernul a modificat recent Codul Fiscal ca să reducă evaziunea fiscală din această zonă, așa că toți cei care aduc mașinile din afara ţării trebuie să le înscrie tot ei la Registrul Auto Român și, implicit, să plătească și TVA, ceea ce până acum nu făceau.

Statistica oficială arată că în ultimii cinci ani samsarii auto au păgubit bugetul de stat cu 1,4 miliarde de lei prin neplata TVA, a explicat, pentru Radio România Actualități, Radian Tufă, directorul general al Registrului Auto Român.

Radian Tufă: Cel care cumpără o mașină din Germania, de exemplu, are obligația să prezinte la Registrul Auto Român autovehiculul în vederea omologării și documentele respective. Noi practic le punem în format electronic și le livrăm la ANAF. Acest lucru trebuie să îl facem pentru că există un fenomen destul de mare de evaziune fiscală. Practic, este vorba de eludarea TVA-ului.

Nu este însă obligatoriu ca adăugarea TVA să ducă la creșterea prețului mașinilor la mâna a doua, tot cu 19%, spune directorul RAR. În primele nouă luni ale anului au fost înmatriculate peste 300.000 de mașini rulate în afara țării. Practic, la fiecare autoturism nou înscris în circulație, alte patru sunt aduse din afară, transmite RADOR.

Foto: pixabay

Articole înrudite