-

Certificatul verde ar putea sa devina obligatoriu pentru categoriile profesionale din spitalele publice și private

Personalul din spitale, din Ministerul Sănătăţii, Institutul Naţional de Sănătate Publică, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi din instituţiile din subordine ar putea fi obligat să prezinte certificatul verde la începerea programului de lucru.

Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Parlament, de un grup de senatori şi deputaţi.

Categoriile profesionale din spitalele publice și private ar putea să fie obligate să prezinte certificatul verde. Acesta va îndeplini una din condițiile: "vaccinare împotriva COVID-19" sau "deținătorul actului a trecut prin boală și se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-COV-2" sau "rezultatul negativ al unui test PCR, sau al unui test antigen rapid".

În cazul unităților publice, testele vor fi plătite de angajat, însă, pentru cei care demonstrează cu documente medicale că au contraindicații la vaccinare, testele se vor plăti de angajator.

Pentru unitățile private, costurile vor fi suportate conform procedurilor stabilite la nivelul acestora, fie de către angajați, fie de către angajator.

Ministrul interimar al sănătății, Cseke Atilla, spune că față de varianta care se află în prezent în dezbatere publică, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Misterul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate acesteia, informeaza Radio Romania Actualitati.

Foto: Constantin Pasol

Articole înrudite