-

Un parc din Capitală se redeschide după 30 de ani în care a fost abandonat

Parcul Sticlăriei, cunoscut drept 'cea de a doua Deltă a Bucureştiului', s-a redeschis după 30 de ani în care a fost lăsat în paragină, a anunţat Primăria Sectorului 2.

'Timp de 30 de ani, acest parc cu o valoare ecologică extraordinară a fost abandonat, lăsat în paragină şi transformat în groapă ilegală de deşeuri. În ciuda vicisitudinilor, aici şi-au găsit casa o multitudine de specii de păsări acvatice şi animale de dimensiuni mici. Totalul investiţiei în refacerea şi amenajarea parcului este de 3,4 milioane de lei', precizează administraţia locale, citata de Agerpres.

Cea mai mare parte a investiţiei a fost direcţionată spre eliberarea vegetaţiei şi lacului de deşeuri din construcţii şi gunoaie. În total s-au scos 1.632,36 de tone de deşeuri.

Curăţarea lacului a fost făcută cu utilaje de mici dimensiuni şi cu grijă faţă de faună. Topografia dificilă (versanţi) a presupus extragerea manuală de calupuri de beton abandonate ilegal, arată Primăria Sectorului 2.

Amenajarea parcului este minimalistă şi a respectat conceptul de 'natură în oraş'.

'Este un parc fără betoane şi pavele. Fără locuri de joacă cu tartan. Fără maluri de lac cimentate. Este o oază urbană cu izvoare, fântâni, alei refăcute din pietriş, poieniţe cu trifoi, bănci rustice din butuci de lemn', a precizat autoritatea locală.

A fost plantaţi peste 1.900 de arbori şi arbuşti de diverse specii şi plante ornamentale, decorative, perene şi graminee.

De asemenea, a fost adus iluminat public şi refăcută puntea ornamentală.

'Odată eliberat de gunoaie, Parcul Sticlăriei este protejat şi conservat. Această biodiversitate în mijlocul oraşului oferă un contact apropiat cu natura', a adăugat autoritatea locală.

Foto: facebook.com/sticlarie