Ascultă Radio Antena Satelor Live

Antena Satelor îndeamnă: Reciclează hârtie și salvează pădurile României!

Hârtia este probabil cel mai utilizat material. Disponibil în diferite forme și culori, utilizate în diverse scopuri în viața de zi cu zi, în industrie etc. Cu toate acestea, utilizarea sa pe scară largă creează și o problemă cu furnizarea de materii prime suficiente pentru producția sa.

Antena Satelor îndeamnă: Reciclează hârtie și salvează pădurile României!

23 Mai 2022, 11:40

De la începuturi și până astăzi, materiile prime folosite pentru producția de hârtie au fost bumbacul, paiele, deșeurile din trestie de zahăr, inul, bambusul, lemnul, cânepa, etc… scrie cartonescu.ro

Astăzi, principalele materii prime sunt în principal utilizarea celor primare, în principal lemn, și a materiilor prime secundare, inclusiv a deșeurilor de hârtie reciclată. Lemnul folosit pentru producția de hârtie este de obicei din așa-numitul lemn moale extras din conifere, inclusiv molid pin și altele. De asemenea, este posibil să folosiți deșeuri de lemn care nu sunt potrivite pentru alte scopuri.

Producerea hârtiei în sine se datorează compactării fibrelor naturale vegetale care conțin celuloză, care după uscare rămân lipite între ele fără a fi nevoie de utilizarea de lianți suplimentari, în principal datorită legăturilor de hidrogen create. Procesul presupune consumul unei cantități mari de energie electrică și căldură, precum și apă sub formă de apă de proces și de răcire. Sunt generate destul de multe emisii nocive și deșeuri solide.

Cantitatea de lemn
Cantitatea declarată de lemn folosită la nivel mondial pentru producția de hârtie este de aproximativ 20% din randamentul total. În același timp, se dovedește că aproximativ 40% din deșeuri sunt hârtie și o mare parte din acestea pot fi reciclate și refolosite. Datorită furnizării din ce în ce mai dificile de materii prime primare, ponderea materiilor prime reciclate utilizate este în continuă creștere. Pentru Uniunea Europeană, datele arată că aproximativ jumătate din producția de hârtie se bazează pe hârtie reciclată.

Pe de altă parte, hârtia nu poate fi reciclată la nesfârșit, deoarece în procesul de obținere a pastei fibrele sunt rupte treptat și este necesar să se adauge fibre naturale, brute. Cu toate acestea, fibrele nu pot fi reciclate la infinit. Este în general acceptat că fibra poate fi folosită de la 5 până la maximum 7-8 ori înainte de a deveni prea scurtă. O mare parte din hârtie nu poate fi reciclată din cauza faptului că este contaminată și nu îndeplinește cerințele BDS EN 643 pentru tipurile de deșeuri de hârtie.

Beneficiile reciclării în sine nu sunt mici. Desigur, conservarea mediului este pe primul loc, nu doar ca arbori salvați, ci și sub formă de energie economisită, emisii nocive și apă. Datele din studiile din Statele Unite arată că reciclarea a 1 tonă de hârtie amestecată poate economisi energie echivalentă cu 841 litri de benzină.

Alte statistici arată că reciclarea aceleiași cantități de hârtie economisește 31.823 de litri de apă și salvează 17 copaci. În unele țări europene, materialele reciclate asigură mai mult de 75-80% din materia primă necesară pentru producția de hârtie și carton.

Hârtie reciclabilă
Utilizarea pe scară largă a hârtiei pentru diverse aplicații determină și varietatea mare de deșeuri de hârtie. Cu toate acestea, nu toate sunt potrivite și pot fi reciclate. Cele considerate adecvate sunt de obicei împărțite în trei categorii. Prima categorie acoperă deșeurile de hârtie generate în timpul producției de hârtie.

Cel mai adesea sunt reutilizate în producție și, în practică, sunt reciclate chiar de companie. A doua categorie cuprinde hârtia produsă, dar care nu ajunge la utilizatorul final. A treia categorie include folosită și colectată sub formă de deșeuri de hârtie adecvate pentru reciclare.

Pentru reciclarea deșeurilor de hârtie sunt utilizate diferite sisteme în funcție de calitatea cerută a hârtiei produse. În general, procesele de prelucrare a fibrelor reciclate pot fi împărțite în două categorii principale: procese care implică în primul rând curățarea mecanică, care nu includ procese de îndepărtare chimică a cernelii și cele care implică tratarea mecanică și chimică a hârtiei. Numai cartonul și deșeurile ondulate sunt supuse tratamentului mecanic.

Reciclarea deșeurilor de hârtie
În principiu, procesul de reciclare a deșeurilor de hârtie presupune mai multe etape. Prima etapă este de obicei colectarea și transportul deșeurilor de hârtie. Punctele de colectare separate și de colectare a hârtiei facilitează foarte mult procesul. În Legea privind managementul deșeurilor, în vigoare din 23 iulie 2013, hârtia se numără printre deșeurile pentru care se precizează că este necesară asigurarea colectării separate, alături de deșeurile din metal, plastic și sticlă.

Pe lângă necesitatea de a colecta hârtie reciclată separat de alte materiale, este necesară și depozitarea separată de alte deșeuri pentru a nu fi contaminată. Trebuie luate în considerare și cerințele procesorului.

În general, procesul de reciclare a hârtiei în sine nu diferă semnificativ de procesul utilizat pentru producerea acesteia din materii prime primare. Diferența este că atunci când folosiți deșeuri de hârtie, este necesar să le sortați în prealabil după tip și să îndepărtați orice impurități și contaminanți. Pentru producerea anumitor tipuri de hârtie, cum ar fi produsele din hârtie igienă, este necesară îndepărtarea cernelii din deșeurile de hârtie.

După sortarea și clasificarea deșeurilor de hârtie, acestea sunt măcinate într-o râșniță împreună cu apă și substanțe chimice pentru a obține o pastă groasă cunoscută sub numele de pastă. Suspensia rezultată este filtrată de mai multe ori pentru a îndepărta impuritățile nedorite, cum ar fi capse, plastic, lipici și altele, apoi purificată din nou. Cantitatea de contaminanți considerată acceptabilă să rămână în pastă depinde de tipul de hârtie produs. Printre echipamentele folosite se numără grile grosiere și fine, centrifuge și altele.

Pentru a crește albul și puritatea hârtiei produse, este necesar să îndepărtați cerneala. Îndepărtarea acestuia se face de obicei prin procesul de flotație, în care aerul este furnizat soluției. În timpul procesului, cerneala aderă la bulele de aer și se ridică la suprafața de unde este îndepărtată. După ce cerneala este îndepărtată, suspensia este îngroșată și prin adăugarea de substanțe chimice suplimentare, coloranții rămași sunt îndepărtați.

Dacă urmează să fie produsă hârtie albă, peroxizii sunt de obicei utilizați pentru albirea suspensiei, adesea peroxid de hidrogen. Se mai folosesc sulfuri precum hidrosulfitul de sodiu. Odată ce suspensia este gata, este alimentată la mașinile de fabricat hârtie, unde pulpa este pulverizată pe plăci largi, apa este drenată, fibrele sunt lipite între ele și se formează hârtie apoasă.

Trece prin prese pentru a elimina cea mai mare parte a apei și apoi este alimentat la role metalice încălzite pentru uscarea finală. Foile de hârtie uscate sunt rulate în rulouri sau tăiate la dimensiuni adecvate și sunt gata pentru utilizare ulterioară.

Producția de hârtie industrială are un efect semnificativ asupra mediului. La rândul său, procesul de reciclare are și dezavantajele sale. Este asociat cu eliminarea unor cantități mari de deșeuri, cum ar fi cerneluri, alcaline, materiale de umplutură etc., gaze nocive precum metanul, dioxidul de sulf, dioxidul de carbon, cu utilizarea unei cantități considerabile de apă, dar în general efectul general este pozitiv.

Foto: Pixabay

5 idei revoluționare care leagă nutriția de strălucirea mentală
Utile 18 Martie 2024, 11:00

5 idei revoluționare care leagă nutriția de strălucirea mentală

Într-o lume în care consumerismul și accesibilitatea produselor alimentare procesate sunt în creștere, importanța...

5 idei revoluționare care leagă nutriția de strălucirea mentală
ANPC anunţă controale pe piaţa produselor de post, în perioada următoare
Utile 17 Martie 2024, 19:00

ANPC anunţă controale pe piaţa produselor de post, în perioada următoare

Comisarii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC vor controla şi supraveghea piaţa în perioada postului...

ANPC anunţă controale pe piaţa produselor de post, în perioada următoare
Un nou târg de produse tradiţionale româneşti, în Parcul Tudor Arghezi din Sectorul 4
Utile 15 Martie 2024, 10:05

Un nou târg de produse tradiţionale româneşti, în Parcul Tudor Arghezi din Sectorul 4

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) organizează, în perioada 15-17 martie 2024, Târgul...

Un nou târg de produse tradiţionale româneşti, în Parcul Tudor Arghezi din Sectorul 4
Radiografia fenomenului bullying: Impactul și soluțiile posibile
Utile 12 Martie 2024, 14:29

Radiografia fenomenului bullying: Impactul și soluțiile posibile

Bullying-ul este definit ca fiind un comportament ostil/de excludere și de luare în derâdere a cuiva, de umilire. Un copil...

Radiografia fenomenului bullying: Impactul și soluțiile posibile
Cele 5 etape ale unei despărțiri
Utile 12 Martie 2024, 10:58

Cele 5 etape ale unei despărțiri

Dacă ai trecut recent printr-o despărțire, sau simți acum că relația ta se apropie de final, probabil că te afli într-un...

Cele 5 etape ale unei despărțiri
CE califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora UE va interzice, din anul 2035, repararea maşinilor mai vechi de 15 ani
Utile 11 Martie 2024, 12:07

CE califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora UE va interzice, din anul 2035, repararea maşinilor mai vechi de 15 ani

Comisia Europeană califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora Uniunea va interzice, din anul 2035, repararea...

CE califică drept dezinformare ştirile potrivit cărora UE va interzice, din anul 2035, repararea maşinilor mai vechi de 15 ani
Noul sistem e-Factura este obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari
Utile 11 Martie 2024, 11:56

Noul sistem e-Factura este obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari

Noul sistem e-Factura este obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari, care ar trebui să se înroleze în spaţiul privat...

Noul sistem e-Factura este obligatoriu şi pentru asociaţiile de locatari
Cum îți calmezi anxietatea la început de primăvară
Utile 11 Martie 2024, 10:55

Cum îți calmezi anxietatea la început de primăvară

Începutul unui nou an aduce cu sine așteptări mari și presiunea de a ne fixa obiective ambițioase. Această perioadă poate...

Cum îți calmezi anxietatea la început de primăvară