Comisia Europeană anunţă că a validat modificările făcute de România asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Comisia Europeană anunţă că a validat modificările făcute de România asupra Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Este vorba de fonduri mai multe pentru reforme şi proiecte în energie, dar şi pentru digitalizare.
22 Noiembrie 2023, 13:19
O decizie similară a fost anunţată astăzi şi pentru Croaţia, Finlanda, Grecia şi Polonia.
Aprobarea Comisiei Europene vine după ce statele membre au inclus capitolul Repower EU în Planurile Naţionale de Redresare şi Rezilienţă. Noile capitole REPower EU sunt destinate sectorului energetic, în special pentru regenerabile sau alte tipuri de soluţii care să elimine dependenţa Europei de gazul rusesc. România este singura ţară din pachetul celor 11 al cărei PNRR a fost modificat, în scădere, de la 29,2 miliarde la 28,5 miliarde, dar asta pentru că a avut o creştere economică mai mare decât eşaloanele prevăzute anterior. Din această sumă, 14,9 miliarde sunt împrumuturi şi 13,6 miliarde sunt granturi, iar sumele vor finanţa 66 de reforme şi 111 investiţii. Strict în capitolul Repower EU, România s-a angajat la două reforme şi şapte investiţii noi în energie. Acestea se referă la proiecte în energia regenerabilă, la eficienţa energetică a clădirilor şi la recalificarea forţei de muncă în domeniul energiei verzi. Ca privire de ansamblu, menţionează Comisia, planul modificat al României creşte alocările pentru tranziţia verde de la 41% la 44%. La fel pentru transformarea digitală, de la 20,5% la aproape 22%.
Ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Adrian Câciu, a anunţat că în forma modificată nu se mai regăseşte limitarea de 9,4% din Produsul Intern Brut pentru cheltuielile din sistemul public de pensii. Noua formă a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă trebuie aprobată şi de miniştrii europeni de finanţe, la început lunii viitoare, urmând ca apoi să fie emisă o nouă decizie de implementare de către Consiliul European.
RADOR