Cum a evoluat în 2023 procesul de integrare europeană a Republicii Moldova
Cum a evoluat în 2023 procesul de integrare europeană a Republicii Moldova a fost subiectul unei conferinţe organizate la Chişinău.
12 Decembrie 2023, 17:58
Ritmul lent al reformelor, la fel şi cel de creştere economică sunt provocări majore cu care vor trebui să facă faţă autorităţile, în pofida dinamicii fără precedent a procesului de integrare europeană. Directorul executiv al Expert Grup, Adrian Lupuşor, a atras atenţia în cadrul evenimentului că dacă în 2022 principala problemă în Republica Moldova a fost inflaţia, în 2023-2024 principala provocare este ritmul lent al creşterii economice.
Adrian Lupuşor: „De fapt, dinamica de integrare europeană a căpătat turaţii fără precedent în Republica Moldova. Dar totuşi trebuie să fim sinceri cu noi şi să înţelegem că această dinamică de integrare europeană la un moment dat se loveşte de realităţile din Republica Moldova. Ne referim şi la capacităţile instituţiilor publice de negociere şi la procesul lent de reforme pe mai multe domenii.”
Fostul premier al Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă, a subliniat că procesul de integrare europeană nu este negocierea cu Comisia, ci transformarea internă a Republicii Moldova şi în primul rând a economiei.
Natalia Gavriliţă: „Dacă ne uităm la toate reformele care s-au implementat în Moldova, noi întotdeauna am alergat în spatele trenului. Provocarea noastră majoră este cum devenim proactivi, doar cu capital noi n-o să putem creşte potenţialul de creştere. Trebuie neapărat să ne gândim la forţa noastră de muncă. Noi avem un fenomen care ne încurcă foarte mult, este corupţia. Noi trebuie să luăm o decizie morală că acest model nu mai este potrivit pentru noi.”
Secretarul de stat la Ministerul Dezvoltării Economice şi Digitalizării, Viorel Garaz, a atras atenţia asupra aspectului economiei, care nu se raportează la bugetul de stat.
Viorel Garaz: „Deci, noi ne confruntăm cu produse, practic, similare din regiunile din stânga Nistrului, care sunt favorizate pe diverse căi, fie că au o scutire la energie, fie că e gaz, electricitate, că nu achită anumite taxe. Asta cu adevărat creează concurenţa neloială pe piaţa internă. Noi alergăm după o structură care se dezvoltă cu o medie de peste 2-3%, iar noi suntem mult mai în spate.”
Conferinţa MACRO este un eveniment anual care întruneşte experţi locali şi internaţionali cu scopul de a discuta idei inovative pentru a susţine Republica Moldova în calea spre modernizare şi dezvoltare economică.
RADOR