Junii Brașovului în sărbătoare
Junii Braşovului - formaţi din şapte grupuri (Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Albiori şi Roşiori)- organizează în Săptămâna Luminată mai multe evenimente
09 Aprilie 2018, 13:25
care vor culmina duminică, 15 aprilie, cu o paradă călare pe străzile din centrul vechi al Braşovului, obicei străvechi unic în România.
În a doua zi de Paşti, Junii Tineri, organizaţi în două cete conduse de şerji, merg cu stropitul la fetele nemăritate.
Mâine, începând cu ora 17.00, în Piaţa Unirii, lângă Biserica ''Sf. Nicolae'', manifestările Junilor continuă cu obiceiul ''Marţea cu plăcinte''. Aici, braşovenii şi turiştii prezenţi vor primi plăcinte şi îi vor putea admira pe Juni dansând.
''Aruncatu-n ţol'' este un eveniment spectaculos care va avea loc vineri, de la ora 17.00, în Piaţa Unirii, Junii Tineri fiind aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi. Este un ritualul vechi, care confirmă intrarea în ceata de feciori.
În Duminica Tomii, pe 15 aprilie, este tradiţionala paradă călare a celor şapte grupuri de Juni, fiecare grup îmbrăcat în portul tradiţional specific.
Junii pleacă din Piaţa Unirii şi străbat mai multe străzi din centrul istoric al Braşovului până în centrul oraşului, după care se îndreaptă spre zona turistică ''Pietrele lui Solomon'', de la marginea oraşului, unde petrec până seara târziu alături de braşoveni şi turişti.
Prima ieşire a Junilor este de Bunavestire, pe 25 martie, când Junii Tineri, cu ''surla'', un instrument de suflat asemănător unei trompete mai mici, având lungimea de 35 de centimetrii, ies în Piaţa Prundului, unde fac un popas şi trag din surlă, după care urcă pe Coasta Prundului. Aici îi aşteaptă alţi Juni, se aruncă buzduganul şi colindă pe la troiţele din zonă. De Florii este parastasul Junilor care au trecut la cele veşnice, după care se desfăşoară obiceiurile din Săptămâna Luminată.
Prima menţiune documentară a Junilor datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Şcoli Româneşti. În acest hrisov, Junii sunt amintiţi ca o rânduială din bătrâni.
Sursa: agerpres.ro
Sursa foto: coroana-brasovului.ro