Săptămâna europeană 15-23 august 2024
Procedura privind componenţa noii Comisii Europene şi discuţiile legate de ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk reprezintă o parte dintre principalele evenimente de la nivelul instituţiilor comunitare din intervalul 15-23 august 2024.
23 August 2024, 21:43
Comisia Europeană
*19 august: Guvernul cipriot a anunţat că îl propune pe fostul ministru, Costas Kadis, pentru postul de comisar în viitoarea Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen şi în care Cipru ar urma să-şi păstreze portofoliul deţinut în prezent, potrivit EFE. El ar urma să o înlocuiască în viitoarea Comisie Europeană pe Stella Kyriakides, în prezent comisar pentru Sănătate şi Siguranţă Alimentară, care a declarat în luna iulie că nu urmăreşte obţinerea unui nou mandat.
La 22 august, premierul român, Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de două zile la Bruxelles (21-22), a declarat că l-a propus pe Victor Negrescu pentru funcţia de comisar european din partea României.
La 18 iulie, Ursula von der Leyen le-a cerut guvernelor celor 27 de state membre să-i prezinte până pe 30 august propunerile de comisari. Statele care încă nu le-au prezentat sunt Belgia, Bulgaria, Danemarca, Italia, Lituania, Luxemburg, Portugalia.
*19 august: Comisia Europeană a transmis un mesaj cu ocazia Zilei mondiale pentru asistenţă umanitară (ONU) (19 august), precizând că Ziua reprezintă o oportunitate de a sărbători eforturile indispensabile şi neobosite de salvare a vieţilor de către lucrătorii umanitari din întreaga lume. 'Recentele crize mondiale, cum ar fi războiul din Ucraina şi conflictul din Orientul Mijlociu, au arătat, din păcate, că de prea multe ori lucrătorii umanitari plătesc cel mai mare preţ pentru eforturile lor.', se arată în mesajul Comisiei, conform https://commission.europa.eu/.
*20 august: Comisia Europeană a anunţat că încă aşteaptă clarificări din partea Ungariei cu privire la flexibilizarea condiţiilor de acordare a vizelor şi de şedere a lucrătorilor cetăţeni ruşi şi belaruşi, Guvernul condus de Viktor Orban având termen până pe 19 august să răspundă preocupărilor Bruxellesului pe acest subiect, potrivit EFE. Guvernul ungar a explicat în diverse declaraţii necesitatea revizuirii acestui regim de vize pentru a le permite specialiştilor ruşi să lucreze la centrala nucleară de la Paks, pe care Ungaria o dezvoltă printr-un acord de cooperare cu Rusia, şi a asigurat că includerea cetăţenilor ruşi şi belaruşi în Programul Cardului Naţional al Ungariei nu implică niciun risc de securitate pentru spaţiul Schengen, întrucât beneficiarii acestui program sunt supuşi unor verificări de securitate aprofundate înainte de a li se permite intrarea sau şederea în Ungaria.
Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate
*21 august: Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a declarat, într-o postare pe X, că ofensiva ucraineană pe teritoriul rus de la Kursk dă o 'lovitură dură' propagandei preşedintelui rus, Vladimir Putin. El a adăugat că ridicarea restricţiilor privind utilizarea armelor furnizate de occidentali ar permite forţelor ucrainene să-şi întărească capacităţile de apărare şi să 'salveze vieţi'. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a făcut apel la aliaţii săi occidentali să autorizeze Kievul să lovească Rusia cu armele cu rază lungă de acţiune livrate, pentru a opri avansul armatei ruse în estul Ucrainei, conform AFP şi dpa.
*21 august: Uniunea Europeană a adoptat o declaraţie, cu ocazia Zilei internaţionale pentru comemorarea victimelor actelor de violenţă bazate pe religie sau convingere (22 august), prin care se aduce un omagiu tuturor victimelor discriminării, intoleranţei, persecuţiei, urii, dezumanizării sau violenţei din cauza religiei sau a convingerii lor. 'Orice persoană, indiferent dacă manifestă o religie sau o credinţă, are dreptul la respectarea deplină a drepturilor omului. UE va continua să protejeze acest principiu şi să promoveze punerea sa în aplicare pretutindeni.', se arată în declaraţia Uniunii, conform https://www.consilium.europa.eu/.
Reguli de călătorie
*21 august: Regulile pentru transportul lichidelor în bagajele de mână se vor înăspri din nou pe toate aeroporturile din Uniunea Europeană începând de la 1 septembrie. De la această dată, pasagerii curselor aeriene vor putea transporta lichide în bagajele de mână doar în recipiente cu volum maxim de 100 mililitri. Pasagerilor li se va cere, de asemenea, să împacheteze toate recipientele într-o singură pungă de plastic transparentă, cu volumul maxim de 1 litru, conform dpa. AGERPRES