18 spitale din Bucureşti şi din ţară sunt afectate de un atac informatic asupra furnizorului lor de servicii IT
18 spitale din Bucureşti şi din ţară sunt afectate de un atac informatic asupra furnizorului lor de servicii IT. Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis că a fost notificat în cursul zilei cu privire la acest atac cibernetic, care este de tipul ransomware, adică hackeri au criptat datele spitalelor şi cer răscumpărare pentru decriptare.
12 Februarie 2024, 15:59
O echipă de specialişti de la Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică s-a deplasat la sediul firmei furnizoare pentru investigarea incidentului, iar echipele IT ale spitalelor se concentrează pe restaurarea serviciilor informatice şi a datelor. Printre unităţile medicale afectate din Bucureşti se află şi Spitalul de Urgenţă Bagdasar-Arseni. Reprezentanţii spitalului spun că reuşesc să îşi desfăşoare activitatea, dar mai greoi şi nu au trimis bolnavii acasă. Sistemul Hipocrate, care interconectează activităţile medicale din spital cu Casa de Asigurări, nu mai funcţionează şi se lucrează offline. În aceeaşi situaţie se află şi Institutul Marius Nasta şi Institutul Clinic Fundeni. Nu pot raporta serviciile medicale către CNAS, iar în camerele de gardă sunt timpi de aşteptare din ce în ce mai mari din cauza atacului.
Atacul cibernetic a fost confirmat cu puţin timp în urmă şi de Ministerul Sănătăţii. Transmite că au fost activate măsuri de prevenţie excepţională şi pentru celelalte spitale care nu au fost afectate de atac. Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu instituţiile din domeniu, monitorizează atent situaţia pentru remedierea cât mai rapidă a disfuncţionalităţilor. În toate spitalele în care funcţionează acest tip de sistem informatic au fost luate măsuri de siguranţă, limitare internet şi salvare de date pe suport extern.
RADOR