Alertă de E. coli în apa Mării Negre. Ce spune Ministerul Sănătăţii referitor la concentraţiile mari de Escherichia coli
Institutul Național de Sănătate Publică a venit cu precizări, ca urmare a apariției informațiilor privind concentrații mari de de Escherichia coli (E.coli) în zone de pe litoralul românesc.
19 Iulie 2023, 14:26
Concentrații foarte mari de Escherichia Coli sunt depistate, ocazional, în apa mării. În mod obișnuit, concentrația de E. Coli este de ordinul zecilor și, rar, al sutelor.
Sunt însă și situații în care depășește 1.300, cum s-a întâmplat, weekend-ul trecut, în punctul NĂVODARI III, informeaza Radio Constanta.
Cea mai mare concentrație a acestei bacterii care poate provoca infecții intestinale a fost înregistrată, în această vară, în punctul Eforie NORD II – peste 7.600. În ciuda valorilor foarte mari, nu este cazul să fie luate măsuri speciale, dă asigurări Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
Medicii atrag atenția că apa mării este bună doar pentru îmbăiere și le recomandă părinților să aibă grijă ca cei mici să nu înghită o cantitate mare.
“Copiii trebuie supravegheați în momentul în care se îmbăiază, să nu înghită cantități mari de apă, pentru că, normal, apa este apă de îmbăiere și nu apă potabilă. Da, deci, nu înseamnă că te îmbolnăvești dacă în timpul înotului înghiți apă, dar sunt copii care beau în cantitate mai mare și sigur că pot apărea probleme”, a declarat dr. Luiza Căruceru, de la Direcția de Sănătate Publică Constanța.
În prezent, inspectorii DSP monitorizează calitatea apei mării din două în două zile, după o perioadă în care au recoltat probe în fiecare zi.
Rezultatele analizelor pot fi găsite pe site-ul Direcției de Sănătate Publică din Constanța.
În cadrul monitorizării zonelor de îmbăiere de pe litoralul Mării Negre din România, valorile indicatorului microbiologic E.coli analizat au prezentat creşteri sporadice peste norma stabilită, potrivit unui comunicat al INSP.
Clasificarea apelor de îmbăiere se efectuează utilizând datele de monitorizare pe parcursul ultimilor 4 ani, nu la valorile determinate la fiecare monitorizare.
Aceste creşteri nu au fost constante (timp mai multe zile) şi nu se încadrează în 'situaţie anormală' şi nici în situaţia de 'poluare pe termen scurt', pentru că valorile din ziua următoare creşterii s-au încadrat în valori normale, mai precizeaza Institutul Național de Sănătate Publică.
Creşterile valorile indicatorilor microbiologici au fost punctuale şi disparate în timp, motiv pentru care nu a fost emisă recomandarea de a interzice scăldatul în acele zone.
Prezenţa E.coli în apa potabilă şi apa de îmbăiere denotă o contaminare fecală de origine umană sau animală - deversări de ape reziduale accidentale din diverse surse: canalizări defecte, terenuri agricole, ferme de animale, plaje insuficient întreţinute.
Care este diferenţa dintre indicatorul E.coli în apa de îmbaiere versus apa potabilă?
Pentru apa potabilă valoarea pentru E.coli, conform OG nr. 7/2023 privind calitatea apei destinate consumului uman, trebuie să fie '0 cfu/mL' pentru a nu produce îmbolnăviri.
Având în vedere faptul că apa de îmbăiere poate fi ingerată accidental, în cantităţi mici, riscul de îmbolnăvire presupus de prezenţa E. Coli în apa de îmbăiere este redus, faţă de prezenţa microorganismului în apa potabilă.
Recomandări pentru populaţie pentru prevenirea posibilelor îmbolnăviri asociate acestor concentraţii crescute de E.coli în apa de mare:
- Evitarea ingestiei apei şi a scufundărilor cu capul sub apă pentru a nu favoriza pătrunderea apei pe nas sau urechi
- Îmbăierea doar în zonele amenajate şi monitorizate unde se afişează calitatea apei de îmbăiere. Este indicat să facă duş după îmbăiere
- Utilizarea corectă a grupurilor sanitare şi spălatul pe mâini după folosire
- Respectarea normelor generale de igienă
- Consumul de apă potabilă doar din surse sigure, monitorizarea calităţii apei potabile fiind asigurată şi de către producător /distribuitor