Ambasador: Ucraina nu are de ales decât să devină un "al doilea Israel"
Ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky, este de părere că Ucraina poate folosi experienţa israeliană în ceea ce priveşte construirea statului, remarcând, totodată, necesitatea de a se baza pe propriile forţe, de a păstra democraţia şi de a consolida legăturile cu diaspora.

22 Iulie 2022, 14:24
"Pur şi simplu nu veţi avea altă opţiune ca Ucraina să continue să existe ca stat puternic independent, în afară de a deveni un 'Israel' într-un anumit sens" - a afirmat diplomatul, într-un interviu pentru Interfax-Ucraina, citat de Rador.
Potrivit lui Brodsky, sunt trei aspecte pe care le poate folosi Ucraina. "Primul este să te bazezi doar pe tine. Acest lucru vine cu timpul şi sunt sigur că Ucraina va învăţa din acest război... Da, avem parteneriate cu multe ţări, avem relaţii strategice cu Statele Unite, acesta este un atu foarte important, dar, în sens militar, Israelul se bazează doar pe sine.
Are propriile tehnologii militare, le exportă în mod activ în întreaga lume. Şi porneşte de la ideea că, într-un moment de pericol, nu poţi conta pe ajutorul nimănui.
Al doilea aspect este păstrarea democraţiei şi a libertăţii de exprimare cu orice preţ. Iar aceasta este lecţia pe care Israelul a învăţat-o în 74 de ani de existenţă, pentru că aceasta este forţa statului - multitudinea de opinii, posibilitatea de a-ţi exprima opiniile, de a purta discuţii... În pofida războaielor, în pofida unor evenimente atât de traumatizante precum asasinarea premierului... În asemenea împrejurări, există pericolul de a aluneca spre autoritarism, de a sugruma libertatea de exprimare. Israelul nu a urmat această cale şi a procedat corect.
În cele din urmă, acest lucru ar slăbi societatea şi statul" - a explicat ambasadorul. Al treilea aspect de care ar trebui să ţină cont Ucraina, potrivit diplomatului, este "tot ceea ţine de legătura cu diaspora".
"Diaspora ucraineană este în creştere. Pe de o parte, aceasta este o pierdere pentru stat. Cred că o parte dintre oameni nu se vor mai întoarce în Ucraina. Puteţi privi acest lucru ca pe o pierdere sau îl puteţi privi ca pe un bun al statului, cu care trebuie să lucraţi.
Şi care, până la urmă, poate susţine ţara în vremuri grele şi nu numai. Asta a avut Israel de la bun început. Cred că Ucraina trebuie să lucreze mai activ cu cei plecaţi din ţară şi aflaţi în diferite regiuni ale lumii şi să se bazeze pe sprijinul lor" - a adăugat ambasadorul Israelului la Kiev, Michael Brodsky.
Foto: pixabay