Autorităţile ucrainene critică Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică
Autorităţile ucrainene critică Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică pentru că nu exercită destulă presiune asupra Rusiei.
16 Iulie 2022, 15:06
Se solicită mai multă presiune asupra Rusiei pentru a o determina să îşi retragă forţele din incinta Centralei nucleare de la Zaporojie, din sud-estul ţării. Potrivit operatorului centralei, ruşii au masat acolo echipamente, armament şi explozibil şi folosesc platforma pentru atacuri cu rachete în regiune. Ruşii au ocupat la începutul războiului şi Centrala de la Cernobîl, locul dezastrului nuclear din 1986. Activitatea ocupanţilor a dus la creşterea nivelului de radiaţii, iar distrugerile provocate în perimetrul de excludere şi în apropierea centralei sunt catalogate de autorităţile de la Kiev drept terorism nuclear. Trimisul RRA, Ilie Pintea, transmite de la faţa locului.
Reporter: După primele două zile de război, zona Centralei nucleare de la Cernobîl a fost ocupată în întregime până la 31 martie când forţele ucrainene au recucerit perimetrul. Astfel de locuri sunt incompatibile cu activităţile militare, iar consecinţele ocupaţiei puteau fi dramatice pentru întreaga Europă a declarat pentru Radio România Actualităţi, directorul adjunct al Agenţiei de stat pentru managementul zonei de excludere, Maxim Sevciuc.
Maxim Sevciuc: Noi considerăm că aceste acţiuni se înscriu în categoria actelor de terorism nuclear. Ceea ce se întâmplă acolo este foarte periculos, nu doar pentru zona propriu zisă, pentru aceste obiective, şi nu doar pentru Ucraina. Este periculos pentru întreaga Europă. În 1986, la reactorul 4 erau aproape 2000 de ansambluri în interiorul său, iar acum într-unul dintre depozitele de combustibil nuclear uzat avem peste 20.000. Vorbim despre elemente active ale acestor obiective care sigur vor produce o catastrofă globală, dacă ceva se va întâmpla cu ele. Deci este extrem de periculos. Este de neconceput să avem dispozitive militare la aceste obiective, să fie depozite armate în jurul acestora, să fie survolate de avioane sau elicoptere. Aşadar, partea ucraineană nu va ataca trupele şi tehnica rusă în această zonă, pentru că noi înţelegem care sunt consecinţele unui astfel de demers. Prin urmare a fost vorba de terorism nuclear, pur şi simplu.
Reporter: Sute soldaţi ruşi au ocupat regiunea, inclusiv în jurul centralei nucleare sau în Pădurea Roşie, locuri cu radioactivitate ridicată.
Maxim Sevciuc: Ei au săpat tranşee, au trăit acolo, au gătit, au făcut focul. În acest teritoriu există multe elemente radioactive diferite şi cele mai periculoase sunt cele care pot fi inhalate prin respiraţie, iar ei au inspirat mult praf radioactiv. Toţi militarii care s-au aflat pe acest teritoriu vor prezenta consecinţe foarte complicate pentru sănătatea şi viaţa lor. Nu cunoaştem o statistică legată de rănile suferite de ei, însă ştim cu siguranţă că se vor confrunta cu consecinţe grave. Acest fapt demonstrează de asemenea că pentru Rusia, valoarea vieţii umane este zero.
Reporter: În prezent nivelul radiaţiilor la Cernobîl a revenit la valorile dinainte de război, dar urmele ocupaţiei ruse se văd peste tot. De asemenea, perimetrul a fost minat ceea ce pune probleme în plus pentru supravegherea nivelului radiaţiilor.