Ce se va întâmpla cu șoferii care refuză să facă testul rapid antidrog
Şoferii care au refuzat să facă testul rapid antidrog sau au un rezultat pozitiv la acesta vor primi carnetele de conducere înapoi dacă după 72 de ore nu au rezultatul preliminar al analizelor de sânge
12 Iulie 2024, 09:19
Guvernul a modificat în şedinţa de ieri Ordonanţa de Urgenţă privind testarea antidrog a şoferilor, după ce actul normativ a fost intens criticat de societatea civilă. S-a decis că în situaţia în care rezultatul analizelor biologice din laboratoarele de medicină legală nu este gata în cel mult 72 de ore, conducătorii auto cărora le-au fost suspendate permisele le vor primi înapoi. Autorităţile au precizat că poliţiştii vor efectua teste asupra şoferilor în momentul în care va fi evident că în autovehicul sau asupra conducătorului auto există substanţe interzise.
Principala modificare adusă de Guvern este aceea că şoferii care au refuzat să facă testul rapid antidrog sau au un rezultat pozitiv la acesta vor primi carnetele de conducere înapoi dacă după 72 de ore nu au rezultatul preliminar al analizelor de sânge. Acest rezultat va însemna dacă în sânge au fost depistate sau nu substanţe interzise. În cazul în care rezultatele finale de la IML arată prezenţa în organism a drogurilor, atunci carnetul de conducere va fi luat din nou, iar şoferul va suporta rigorile legii. Premierul Marcel Ciolacu preciza că se va urmări cu mare atenţie cum se va desfăşura de acum înainte procedura de testare antidrog a şoferilor.
Marcel Ciolacu: „Pregătim inclusiv norme privind recoltarea, depozitarea şi transportul mostrelor în vederea testării antidrog. Ministerele Sănătăţii şi Afacerilor Interne vor prezenta lunar o analiză comună despre capacitatea de respectare a termenului de 72 de ore”.
Modificările asupra ordonanţei de urgenţă au venit ca urmare a observaţiilor făcute de specialişti în medicină legală, organizaţii neguvernamentale şi şoferi. De altfel, comunitatea Declic a organizat ieri în Piaţa Victoriei un protest prin care a cerut anularea ordonanţei referitoare la testele antidrog. Reprezentanţii Declic susţin că documentul conţine o serie de prevederi abuzive, precum apariţia unor rezultate pozitive, chiar şi în cazul consumului de medicamente banale de răceală./RADOR