Examenul trichineloscopic în Dolj: siguranţa alimentară în perioada sărbătorilor de iarnă
În judeţul Dolj, consumatorii pot efectua examenul trichineloscopic în diverse locaţii autorizate pentru a preveni riscul de trichineloză în perioada sărbătorilor de iarnă. Acest examen este esenţial pentru siguranţa alimentară şi respectarea reglementărilor sanitare.
04 Decembrie 2024, 16:30
In perioada premergătoare şi în timpul sărbătorilor de iarnă, consumatorii din judeţul Dolj pot efectua examenul trichineloscopic la cabinetele medicale veterinare private, la cabinetele medicilor veterinari concesionari care oferă acest serviciu, precum şi la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale.
Este esenţial ca toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu să fie testaţi pentru Trichinella spp., pentru a preveni riscul de trichineloză la om. Probele necesare pentru acest examen se recoltează din muşchii pilierilor diafragmatici, intercostali, maseteri sau din limbă, în cantitate de aproximativ 100 de grame.
Costul examenului trichineloscopic variază în funcţie de metoda utilizată şi de tipul probei. Pentru porcii domestici, preţul este între 24,99 lei (trichineloscopie directă) şi 92,82 lei (digestie artificială), TVA inclus. Pentru probele provenite de la porcii mistreţi, costul este de 49,98 lei, TVA inclus.
Pentru a afla locaţiile exacte unde se poate efectua examenul trichineloscopic, consumatorii sunt sfătuiţi să consulte informaţiile afişate de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Dolj şi de Circumscripţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale Teritoriale (CSVSAO).
Este interzisă comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, această faptă fiind sancţionată cu amenzi cuprinse între 20.000 şi 40.000 de lei. De asemenea, introducerea cărnii şi a produselor din carne din ţări terţe în Uniunea Europeană, inclusiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor, este strict interzisă.
Pentru siguranţa alimentară, consumatorii sunt sfătuiţi să achiziţioneze produse alimentare din spaţii autorizate şi să fie atenţi la aspecte precum existenţa vitrinelor frigorifice, integritatea ambalajelor şi etichetarea corespunzătoare a produselor.
Pentru orice nereguli observate în domeniul siguranţei alimentare, consumatorii pot apela gratuit numărul de telefon al "Call Center"-ului ANSVSA: 0800 826 787.