Fraudele prin metoda "spoofing" se răspândește rapid în România, alarmând autoritățile
O nouă metodă de înșelăciune, cunoscută sub numele de "spoofing", face tot mai multe victime în România. Prin această tehnică, escrocii își falsifică identitatea utilizând numere de telefon sau adrese de e-mail care par a fi oficiale, precum cele ale băncilor sau instituțiilor de stat.
Articol de Petruț Mazilu, 21 Ianuarie 2025, 11:37
Victimele sunt induse în eroare și își divulgă datele personale sau bancare, ceea ce duce la pierderi financiare semnificative.
Poliţia anunţă că au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise infracţiuni, utilizându-se metoda "spoofing", potrivit Radio Romanai actualitati.
Hoţii folosesc aplicaţii "voice over IP", adică folosesc internetul în locul liniilor telefonice tradiţionale, pentru a apela victimele de pe numere de telefon care par a aparţine unor instituţii bancare.
Aceştia pretind că sunt angajaţi ai băncilor şi anunţă potenţialele victime că ar fi solicitat un împrumut, după care le cer date personale sensibile.
Apelul este redirecţionat către o altă persoană care se recomandă ca fiind reprezentant al Poliţiei - care le va cere transferul banilor într-un "cont sigur" pentru a proteja fondurile.
Deja, anunţă poliţiştii, această metodă a condus la pierderi financiare semnificative pentru numeroase persoane.
Pentru a preveni astfel de fraude, autorităţile ne recomandă să nu oferim informaţiile personale sau bancare prin telefon, daca am primit un astfel de apel, să sunăm direct la bancă şi cel mai important, nu transferaţi bani la solicitarea aşa zişilor reprezentanţi ai bancilor şi sunaţi imediat la Poliţie.