Kievul afirmă că situaţia din Severodoneţk este stabilă, dar complicată
Armata rusă a 'eliberat complet' zonele rezidenţiale din Severodoneţk, oraş din estul Ucrainei, în prezent epicentrul luptelor din regiune, a afirmat ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, citat de AFP.
07 Iunie 2022, 13:51
'Zonele rezidenţiale din Severodoneţk au fost complet eliberate', a afirmat Şoigu într-o conferinţă de presă, din care au fost transmise fragmente de televiziunea de stat rusă, adăugând că 'preluarea controlului asupra zonelor industriale şi a localităţilor vecine continuă'.
Potrivit ministrului rus al apărării, ale cărui apariţii sunt rare de la începutul ofensivei ruse în Ucraina, Moscova controlează de acum 97% din regiunea ucraineană Lugansk, din care face parte Severodoneţk.
'Oraşele Liman şi Sviatogorsk, precum şi alte 15 localităţi, au fost eliberate', a mai adăugat el.
Dacă s-ar confirma, cucerirea celor două oraşe este de o importanţă majoră, căci deschide calea spre oraşul simbolic Sloviansk şi spre Kramatorsk, capitala regiunii Doneţk, aflată sub control ucrainean.
Totuşi, primarul ucrainean al Severodoneţkului susţine că situaţia de aici este 'stabilă, dar complicată'. 'Forţele noastre armate şi-au consolidat poziţiile, deţin în continuare oraşul şi acele linii de apărare pe care le-au ocupat anterior. Dar luptele nu contenesc. Orcii aruncă din ce în ce mai multe forţe în luptă, au concentrat aici foarte multă artilerie, tehnică militară, încercând să ia cu asalt oraşul şi să avanseze, însă noi îi respingem', a declarat primarul Oleksandr Striuk, citat de Ukrinform.
El a subliniat că forţele armate ucrainene 'fac tot posibilul' pentru a apăra acest oraş. Invadatorii ruşi vor să obţină măcar o victorie semnificativă, pentru că Severodoneţk este centrul administrativ al regiunii Lugansk, astfel că are o valoare simbolică, afirmă primarul Striuk.
Potrivit lui Şoigu, '126 de militari ucraineni s-au predat în ultimele cinci zile' forţelor ruse, ceea ce ridică la 6.489 numărul total al prizonierilor ucraineni luaţi de Rusia de la începutul ofensivei sale în Ucraina în 24 februarie.
Pe de altă parte, ministrul rus al apărării a declarat că au început lucrări de reconstrucţie în teritoriile (ucrainene) care se află acum sub controlul Rusiei, menţionând în acest sens că 'Căile Ferate Ruse (RJD), cu sprijinul Ministerului rus al Apărării, au creat condiţiile pentru reluarea traficului feroviar între Rusia, Donbas, Ucraina şi Crimeea pe şase tronsoane de cale ferată', potrivit EFE.
'Am început transportul de marfă către Mariupol, Berdiansk şi Herson', a adăugat el, menţionând că aceasta implică 1.200 de kilometri de cale ferată.
În plus, a spus Şoigu, portul Mariupol (de la Marea Azov) a început să primească nave de marfă.
'Deminarea portului Mariupol a fost încheiată. Acesta funcţionează normal şi a primit primele nave', a declarat ministrul rus.
Potrivit lui Şoigu, atât la Mariupol, cât şi în alte regiuni ucrainene din Donbas aflate sub control rusesc, 'continuă să fie puse în aplicare măsuri pentru a readuce viaţa la normal', conform EFE.
În ceea ce priveşte oţelăria Azovstal, ultimul bastion al rezistenţei ucrainene din Mariupol până la predarea combatanţilor baricadaţi aici, ministrul rus susţine că şi această instalaţie a fost complet deminată.
Foto: pixabay