Kievul anunţă un acord convenit cu Rusia privind organizarea unui coridor de evacuare a civililor din Mariupol
Kievul a anunţat miercuri că a ajuns la un acord cu Rusia cu privire la deschiderea unui coridor umanitar pentru evacuarea civililor din portul asediat Mariupol (sud-estul Ucrainei), primul acord de acest tip de sâmbătă, potrivit unei declaraţii făcute de un responsabil ucrainean, citat de France Presse şi EFE.
20 Aprilie 2022, 08:26
'Am reuşit să ajungem la un acord preliminar (cu Rusia) asupra unui coridor umanitar pentru femei, copii şi persoanele în vârstă', a declarat vicepremierul ucrainean Irina Vereşciuk pe Telegram, citata de Agerpres.
Culoarul este stabilit spre oraşul ucrainean Zaporojie (sud).
'Ţinând cont de situaţia catastrofală din Mariupol, astăzi ne concentrăm eforturile în această direcţie', a subliniat oficialitatea ucraineană.
Niciun coridor de evacuare nu a mai fost organizat în Ucraina de sâmbăta trecută, în lipsa unui acord cu Rusia, care şi-a intensificat în ultimele zile loviturile în estul teritoriului ucrainean.
În ultimele trei zile, nu a fost deschis niciun coridor umanitar nici la Mariupol, nici în alte părţi din estul Ucrainei din cauza lipsei garanţiilor de securitate, a specificat vicepremierul ucrainean.
Rusia a dat miercuri un nou ultimatum forţelor ucrainene baricadate în combinatul siderurgic Azovstali - ultimul punct de rezistenţă ucraineană în Mariupol - pentru a depune armele şi a se preda, după ce un precedent termen a expirat marţi fără însă ca vreunul dintre combatanţi să se fi predat.
Se estimează că în tunelurile oţelăriei, care a fost puternic bombardată cu o zi în urmă, s-ar mai afla între 2.000 şi 2.500 de militari ucraineni, precum şi circa 1.000 de civili, între care copii şi femei.
Surse de la primăria din Mariupol au calculat că în oraşul-port de la Marea Azov, cu un milion de locuitori înainte de război, ar mai fi rămas în jur de 100.000 de oameni.
În total, 300.000 de ucraineni au fost evacuaţi prin aceste coridoare umanitare de la începutul invaziei ruse la 24 februarie, potrivit cifrelor comunicate marţi de Irina Vereşciuk, ministru pentru reintegrarea teritoriilor ocupate.
'De la începutul războiului, guvernul ucrainean a propus deschiderea a peste 340 de coridoare umanitare. Ocupanţii (ruşi) au acceptat în jur de 300 şi de fapt 176 au funcţionat în mod real', a precizat Vereşciuk, care a acuzat partea rusă de încălcarea încetării focului şi de blocarea în repetate rânduri a autocarelor de evacuare, ceea ce Moscova respinge, ca de obicei.
Foto: pixabay