Lemnul românesc de export nu provine din parcurile naționale protejate
Este mesajul pe care îl transmit organizațiile forestiere românești după ce în spatial public au apărut o serie de informații neconforme cu relitatea
18 Iulie 2018, 07:44
Consiliul Pădurilor și Dezvoltării Rurale alături de Comunitatea Forestierilor din România își exprimă regretul și indignarea că unele organizații lansează în spațiul public informații care nu corespund realității, fără a cunoaște legislația și normele silvice din România, informează un comunicat sosit la redacție. Principalul mesajul al raportului EIA ( Environmental Investigation Agency) prezentat public, ieri, 17 iulie 2018, într-o conferință de presă, are drept țintă denigrarea industriei lemnului din România și convingerea beneficiarilor externi de a nu mai cumpăra lemn românesc, sub pretextul că acesta provine din „parcuri naționale”, iar exploatarea lui conduce la dispariția „pădurilor virgine”.
Solicitarea organizatiei EIA de a stopa lucrările silvice în zonele de conservare durabilă a parcurilor naționale nu are nicio bază legală și nu se bazează pe niciun studiu de specialitate. Toate parcurile naționale și naturale au o zonare internă, zone de protecție strictă și integrală, unde intervenția umană este interzisă și zone de conservare durabilă, ”tampon”, unde legislația prevede foarte clar anumite lucrări silvice.
Exploatările forestiere în zonele de conservare durabilă, aflate în imediata apropiere a parcurilor naționale sunt normale și legale. Acestea sunt realizate în acord cu planurile de management ale ariilor protejate, iar punerea în valoare a masei lemnoase se face cu avizul custozilor ariilor protejate. De asemenea, exploatarea se face sub controlul autorităților statului român, cu repsectarea recomandărilor și bunelor practici de mediu.
Afirmația „că nu există trasabilitate privind proveniența legală a masei lemnoase în România” și de aici prezumția de vinovație privind amestecarea masei lemnoase exploatate legal cu masa lemnoasă exploatată illegal, în depozitele firmelor de exploatare, manipulează opinia publică, inducând o falsă definiție a trasabilității masei lemnoase. Conform reglementărilor europene, trasabilitatea provenienței masei lemnoase se urmărește pentru prima punere pe piață a masei lemnoase, respectiv din parchetul de exploatare până la primul depozit de sortare și prelucrare a masei lemnoase.
România, prin dezvoltările succesive ale SUMAL, Radarul Pădurilor, Inspectorul Pădurilor a introdus sisteme stricte de urmărire a trasabilității masei lemnoase până la prima punere pe piață a acesteia. Fiecare aviz de transport este raportat și înregistrat pe serverul central SUMAL, se verifică încadrarea în prevederile unui act de evaluare a masei lemnoase legal aprobat (APV), se verifică exploatarea în baza unei autorizații de exploatare legal emise, se urmărește poziția corespondenței GPS a locației expediției față de locația autorizată a parchetului. În concluzie, România are un sistem foarte strict de urmărire a trasabilității provenienței legale a masei lemnoase, conform cerințelor regulamentului european EUTR.
Raportul actual al EIA este o continuare a raportului EIA din 2015, cu scopul evident de a denigra industria lemnului din România și a bloca accesul produselor acestei industrii pe piețele de export.
Sursă: Comunicat, Comunitatea Forestierilor din Romania
Foto: libertatea.ro