Mânăstirea rupestră Corbii de Piatră va fi restaurată
Mănăstirea Corbii din Piatră din satul Jgheaburi, comuna Corbi, Argeș, a demarat un proiect de restaurare a lăcașului de cult.
Articol de Antena Satelor, 14 Ianuarie 2025, 11:57
Obiectivul general al proiectului vizează realizarea lucrărilor de eradicare a umidității, restaurare și punere în valoare a Bisericii rupestre „Sf. Apostoli” și Stâncii schitului „Sf. Apostoli” – Jgheaburi din comuna Corbi, județul Argeș, potrivit lui Constantin Pașol, corespondent Radio Antena Satelor.
Aceste lucrări urmăresc protejarea și valorificarea patrimoniului cultural de importanță istorică și spirituală din comuna Corbi.
Proiectul contribuie la protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural, stimulând turismul durabil și dezvoltarea economică la nivel local și regional, se arată într-un comunicat al Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului.
Conform Wikipedia, Mănăstirea este un ansamblu rupestru din secolul XIV, reînființat în anul 1512, în perioada domnitorului Neagoe Basarab (1512-1521).
Biserica mănăstirii este săpată în stâncă (gresie). Lângă biserică, săpat tot în stâncă, se află trapeza mănăstirii, sala de mese a mănăstirii, un spațiu dăltuit la rându-i în stâncă, despre care tradiția afirmă că a fost folosit de Neagoe Basarab ca tribunal în aer liber, pentru a face judecăți publice.
Este situată la 400 m de centrul comunei Corbi, pe malul stâng al Râului Doamnei (județul Argeș). Această localitate este atestată ca fiind locul de baștină al Corvineștilor.
În prezent încă se mai pot observa în zonă ruinele castelului lui Voicu, tatăl lui Ioan de Hunedoara. Biserica rupestră de la Corbii de Piatră a fost săpată în peretele masiv de stâncă, înalt de circa 30 m și lung de 14,5 m.
Prima atestare documentară este la 23 iunie 1512, dar există informații certe conform cărora biserica a existat și înainte de această dată.
La 23 iunie 1512, monahia Magdalina – în mirenie Mușa, fiică și soție de boier, proprietară ereditară a moșiei de la Corbi, (re)înființează Mânăstirea de la Corbii de Piatră.
Sfântul lăcaș a primit hramul ”Adormirea Maicii Domnului” și a fost închinată domnitorului Neagoe Basarab. Astfel, locașul capătă încă de la (re)înființare statutul de mănăstire domnească.
Deasupra peretelui vestic al bisericii rupestre este amplasată o cruce de tip latin cu capitel piramidal detașabil de la anul 1761.
La aproximativ 280 m de biserică se află piatra și stânca haiducului corbean Zdrelea.
Mănăstirea a fost redeschisă în 2003, iar de atunci se fac slujbe zilnice după rânduiala monahală.