Moscova acuză Berlinul de 'isterie rusofobă'
Rusia, care comemorează miercuri invazia URSS de către nazişti în 1941, a acuzat Germania că alimentează astăzi 'isteria rusofobă', într-un context de puternice tensiuni între Moscova şi Berlin legate de Ucraina, relatează France Presse.
22 Iunie 2022, 14:44
'Berlinul, prin cuvinte şi fapte, ameninţă rezultatele eforturilor depuse timp de decenii de Rusia şi Germania pentru a învinge duşmănia (...) după război', a declarat diplomaţia rusă într-un comunicat dat publicităţii cu ocazia comemorărilor, acuzând mai ales anumiţi membri ai guvernului german de 'atacuri zilnice ce alimentează isteria rusofobă'.
'Isteria rusofobă este alimentată sistematic de atacurile aproape zilnice ale membrilor guvernului german împotriva ţării noastre', acuză diplomaţia rusă în acest comunicat, citat de Agerpres.
Aceste declaraţii intervin în timp ce Moscova marchează miercuri începutul invaziei Uniunii Sovietice de către trupele celui de-Al Treilea Reich în 1941, în cadrul operaţiunii Barbarossa. În Rusia, 22 iunie este comemorată drept 'ziua amintirii şi a durerii'.
Luată iniţial prin surprindere mai ales pentru că înainte cu doi ani semnase un pact de neagresiune cu Germania nazistă, URSS a reuşit, cu preţul unor mari sacrificii umane, să respingă invazia după victoria de la Stalingrad, teatru al unei sângeroase bătălii în 1942-1943, aminteşte AFP.
Pasionat de paralele istorice, preşedintele rus Vladimir Putin a comparat de mai multe ori ofensiva actuală dusă de Moscova în Ucraina cu lupta împotriva naziştilor din timpul 'Marelui Război pentru Apărarea Patriei' (denumirea în limba rusă n.r.).
Conflictul din Ucraina a tensionat grav relaţiile dintre Rusia şi ţările occidentale, inclusiv Germania, care au lovit Moscova cu sancţiuni economice puternice.
Rusia, la rândul ei, a anunţat în ultimele zile o reducere drastică a cantităţilor de gaz livrate Europei, în special prin gazoductul Nord Stream, Germania denunţând un 'atac' ce vizează 'să semene haosul'.
În acest context de puternice tensiuni, Berlinul a anunţat de asemenea o creştere bruscă a cheltuielilor sale militare şi a furnizat Ucrainei tunuri autopropulsate Panzerhaubitze 2000, din care primele exemplare au sosit în această săptămână.
'Toate acestea amintesc de cele mai amare perioade din relaţiile ruso-germane, inclusiv evenimentele care au precedat mai 1945', data înfrângerii Germaniei naziste, a declarat diplomaţia rusă în comunicat.
'În curând vor începe probabil să apară imaginile echipamentelor germane distruse în câmpurile Ucrainei (...). Unii în Rusia, precum şi în Germania vor face cu siguranţă paralele istorice pe care cele două ţări ale noastre le pot înţelege', se adaugă în comunicat.
Printre altele, Rusia a acuzat miercuri Occidentul că răspândeşte minciuni asupra cauzelor crizei alimentare globale despre care Moscova afirmă că a fost alimentată de sancţiunile impuse Rusiei de către Statele Unite şi Uniunea Europeană din cauza invaziei Ucrainei, adaugă Reuters.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, s-a declarat consternată, în faţa reporterilor la Moscova, de declaraţiile repetate ale Occidentului că Rusia este de vină pentru criza alimentară globală.
'Este o minciună - astfel de acuzaţii sunt numai minciuni', a spus Zaharova. 'Deci Occidentul poate furniza toate aceste arme Ucrainei, dar din anumite motive nu se poate scoate nimic din Ucraina?', s-a întrebat ea.
Statele Unite şi membri ai Uniunii Europene, care furnizează arme Ucrainei, au acuzat Rusia că alimentează criza prin împiedicarea exporturilor de cereale din Ucraina - reprezentând aproximativ o zecime din exporturile globale de grâu, aminteşte Reuters.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei, susţinând că este vorba despre o ''operaţiune militară specială de denazificare'' a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.
Foto: pixabay