Mureş: Amenzi pentru un instructor de schi şi o mamă, după ce doi copii au alertat din joacă 112
Un instructor de schi aflat în cantonament la Sovata cu un grup de sportivi şi o mamă din localitatea Suplac au primit amenzi pentru alertarea falsă a serviciului de urgenţă, după ce doi copii aflaţi în grija lor au sunat din joacă la 112, invocând diverse stări de pericol în care s-ar afla.
09 Ianuarie 2025, 13:10
'La data 7 ianuarie 2025, un minor, în vârstă de 9 ani, a apelat numărul unic de urgenţă 112, sugerând că s-ar afla într-o stare de pericol după care a închis telefonul. Poliţiştii din cadrul Secţiei 14 Poliţie Rurală Ghindari au desfăşurat activităţi specifice pentru identificarea acestuia, fiind depistat la scurt timp de la sesizare. S-a stabilit că cele sesizate nu se confirmă, acesta aflându-se într-un cantonament la Sovata. O altă situaţie similară a avut loc la aceeaşi dată, la Suplac, când un minor, de 7 ani, a apelat 112, menţionând că o persoană necunoscută i-ar cauza o stare de temere. În urma verificărilor efectuate, minorul a fost identificat, stabilindu-se că acesta a apelat numărul de urgenţă în joacă', a anunţat, joi, Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Mureş.
Poliţiştii au aplicat două sancţiuni contravenţionale, conform reglementărilor legale în vigoare, atât faţă de instructorul minorului în vârstă de 9 ani, cât şi faţă de mama minorului din Suplac.
'Facem apel la utilizarea responsabilă a Serviciului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112. Educaţia joacă un rol esenţial în înţelegerea importanţei acestui sistem dedicat situaţiilor de urgenţă. Un apel fals poate duce la alocarea inutilă a resurselor, în timp ce alte persoane pot fi într-o reală situaţie de pericol. Reiterăm că legislaţia din România prevede că 'alertarea falsă a agenţiilor specializate de intervenţie, se pedepseşte cu amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei sau prestarea de la 200 de ore la 400 de ore de activităţi în folosul comunităţii. De asemenea, apelarea abuzivă a numărului unic de urgenţe poate fi sancţionată cu amendă între 1.000 şi 2.000 de lei sau cu până la 200 de ore de muncă în folosul comunităţii'', a precizat IPJ Mureş. AGERPRES