Numărul copiilor cu autism înregistraţi în judeţul Tulcea, în creștere cu 50% în ultimii patru ani
Într-o dezvoltare îngrijorătoare, numărul copiilor cu autism înregistrat în Tulcea a crescut semnificativ cu 46,91% în ultimii patru ani, conform datelor furnizate de Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).
02 Aprilie 2024, 16:19
Singurul centru itinerant pentru recuperarea copiilor cu dizabilităţi din România, aflat în momentul de faţă ancorat în portul Mahmudia, oferă în continuare sprijin minorilor din familiile dezavantajate din judeţ.
Centrul itinerant, realizat de fundaţia Sera România printr-un proiect european, a fost inaugurat în septembrie 2021.
S-a scufundat o lună mai târziu, dar a fost readus la suprafaţă şi redat în folosinţă în anul următor iar din iunie 2023, funcţionează în baza unui parteneriat public-privat încheiat între fundaţie şi DGASPC, oferind servicii în Măcin, Isaccea, Tulcea şi Mahmudia.
Centrul urmează să ajungă şi la Sulina, singurul oraş din Delta Dunării, pentru ca persoanele cu venituri modeste să aibă acces mai uşor la serviciile de recuperare pentru minori.
Potrivit datelor DGASPC, în anul 2020, în judeţul Tulcea au fost înregistrate 162 de persoane cu probleme din spectrul autist, 150 dintre ele rămânând în familie, trei fiind preluate de asistenţi maternali profesionişti şi nouă persoane, în centrele rezidenţiale ale instituţiei din subordinea Consiliului Judeţean.
Spre comparaţie, în anul 2023, numărul persoanelor înregistrate cu probleme din spectrul autist a fost de 238, dintre care 226 sunt în familie, patru au fost preluate de asistenţi maternali şi opt sunt în centrele DGASPC.
Anual, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internaţională de conştientizare a autismului, cu scopul de a dinamiza eforturile de promovare a unei mai bune înţelegeri a autismului şi de a creşte nivelul de informare a publicului larg privind nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora.