O treime dintre locurile de muncă din Ucraina au fost pierdute din cauza războiului
Aproximativ 30% din locurile de muncă din Ucraina, adică 4,8 milioane, au fost pierdute de la începutul războiului declanşat de Rusia, pe măsură ce conflictul a închis afaceri, a sugrumat exporturile şi a obligat milioane de persoane să fugă din ţară, a anunţat miercuri Organizaţia Internaţională a Muncii (OIM), transmite Reuters.
11 Mai 2022, 12:56
Organizaţia avertizează că numărul locurilor de muncă pierdute ar putea urca la şapte milioane, sau 43,5% din totalul locurilor de muncă, dacă ostilităţile vor continua, iar pe de altă parte 3,4 milioane de joburi ar putea fi recreate rapid în eventualitatea unui acord de încetare a focului, ceea ce ar duce rata locurilor de muncă pierdute la 8,9%.
De asemenea, războiul din Ucraina ar putea duce la creşterea şomajului în ţările vecine care găzduiesc milioane de refugiaţi şi va afecta economiile din Asia Centrală pe măsură ce muncitorii emigranţi din Rusia îşi pierd locurile de muncă şi se reîntorc acasă.
'Bulversările economice, combinate cu deplasările interne de mare amploare şi fluxurile masive de refugiaţi, provoacă pierderi colosale în termeni de locuri de muncă şi venituri', susţine OIM în primul său raport cu privire la consecinţele invaziei ruseşti asupra Ucrainei.
Potrivit calculelor OIM, 2,75 milioane dintre cei şase milioane de refugiaţi sunt în vârstă de muncă şi vor căuta un loc de muncă dacă circumstanţele îi vor obliga să rămână mai mult timp în ţările care i-au primit. Două treimi dintre ei au un nivel de educaţie superior şi aproape jumătate (49%) ocupau un loc de muncă cu un grad ridicat de calificare. Doar 15% avea un loc de muncă cu un grad redus de calificare, arată statisticile OIM.
Ţările vecine Ucrainei, precum Polonia şi România, au absorbit cea mai mare parte a refugiaţilor, dintre care aproximativ 1,2 milioane de persoane lucrau înaintea invaziei.
Un conflict prelungit va pune presiune pe pieţele muncii şi sistemele de asigurări sociale din ţările vecine Ucrainei, cel mai probabil ducând la creşterea şomajului, arată studiul OIM. Polonia, care găzduieşte de departe cel mai mare număr de refugiaţi ucraineni, va trebui să facă faţă unei provocări uriaşe. 'Ipotetic, adăugarea acestor refugiaţi la numărul şomerilor ar creşte rata şomajului în Polonia de la 3% până la 5,3%', estimează OIM.
În plus, războiul ar putea avea efecte secundare asupra ţărilor din Asia Centrală, care sunt puternic dependente de sumele de bani trimise acasă de muncitori emigranţi din Rusia. În 2020, emigranţii originari din Kazahstan, Uzbekistan, Kârgâstan şi Tadjikistan au reprezentat 22%, 10%, 5% şi respectiv 4% din totalul de 11,6 milioane de emigranţi care trăiau în Federaţia Rusă. O mare parte din aceşti emigranţi trimit acasă o mare parte din salariul lor. OIM dă drept exemplu Kazahstan şi Tadjikistan unde remitenţele reprezintă 31,3%, respectiv 26,7% din PIB.
La nivel global, războiul din Ucraina agravează creşterea preţurilor la alimente şi energie, pune în pericol locurile de muncă şi creşterea salariilor reale, în special în ţările cu venituri mici şi medii care îşi revin încă de pe urma pandemiei de coronavirus, a apreciat OIM.
Foto: pixabay