Osemintele ctitorului Mănăstirii din Munţii Ţibleş, descoperite pe un deal din vecinătate
Osemintele ctitorului Mănăstirii 'Sfântul Proroc Ilie' din Dragomireşti (Munţii Ţibleş) au fost descoperite recent şi urmează să fie aduse în vatra lăcaşului de cult şi înmormântate, a anunţat, vineri, serviciul de comunicare al Episcopiei Ortodoxe a Maramureşului şi Sătmarului.
Articol de Petruț Mazilu, 08 Septembrie 2023, 10:29
Conform aceleiaşi surse, osemintele au fost descoperite de către părintele protosinghel Iosif Petra, egumenul Mănăstirii Dragomireşti.
'Acesta a primit binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Iustin (episcopul - n.r.), împreună cu ucenicii sfinţiei sale, după câteva zile de căutări la Prihodişte (deal din vecinătatea mănăstirii - n.r.), locul unde a fost aşezată şi ctitorită vechea mănăstire de la poalele Ţibleşului de către Ieromonahul Pimen Moldovan. Cu bucurie sfântă, pentru acest lucru minunat şi bineplăcut lui Dumnezeu, Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, a oferit o serie de îndrumări părintelui Iosif cu privire la cum şi ce trebuie să facă cu osemintele ctitorului', a precizat Episcopia.
Potrivit sursei, osemintele descoperite vor fi puse într-un mormânt din vecinătatea actualei mănăstiri.
'Se va realiza un mormânt nou în vecinătatea bisericii mănăstirii, după toată rânduiala şi importanţa pe care o are un ctitor de mănăstire, în care vor fi aşezate, după ce vor fi spălate cu aghiasmă, apă de trandafiri, untdelemn şi vin, şi sălăşluit într-un sicriu nou după toată rânduiala prevăzută în astfel de situaţii de relocări de oseminte. Mormântul va fi împodobit cu flori, arătându-i cinstire şi preţuire şi având grijă ca la crucea monumentală ce se va aşeza la căpătâiul ctitorului Mănăstirii Dragomireşti să ardă o candelă în permanenţă spre veşnica lui pomenire şi odihnă de acum şi până-n veac!', se mai arată în informarea Episcopiei.
Mănăstirea Dragomireşti, aşezată la poalele Munţilor Ţibleş a fost construită în anul 1913, într-un context istoric complicat, lăcaşul de cult fiind subordonat Mitropoliei din Sibiu. Mănăstirea şi a încetat activitatea în anul 1959, iar după anul 1990, viaţa mănăstirii a revenit la normal.