Piaţa neagră a ţigaretelor este în creștere. Zona de nord-est este regiunea cea mai afectată de comerţul ilegal
Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut în septembrie cu un punct procentul, până la 7,1% din totalul consumului, comparativ cu 6,1% în iulie, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Novel Reserch.

26 Octombrie 2022, 14:07
Cea mai mare creştere se înregistrează în nord-est, cu 9,1 puncte procentuale, până la 22,4%, regiunea continuând să fie cea mai afectată de comerţul ilegal cu ţigarete.
O majorare semnificativă este notată şi în Bucureşti, cu 4,9 pp, până la 7,6%. Pe de altă parte, în nord-vest s-a înregistrat o scădere de 3,2 pp, până la 5,4%.
Preşedintele Autorităţii Vamale Române, Bogdan Lari Mihei, a declarat că, în contextul în care România gestionează a doua cea mai mare frontieră externă a Uniunii Europene, AVR are un proiect ambiţios de dotare a birourilor vamale de frontieră cu echipamente pentru controlul vamal nedistructiv, prin amplasarea acestora în punctele de trecere situate la frontierele non-UE, cu prioritate la graniţa de nord şi est şi în Portul Constanţa.
Totodată, pentru utilizarea adecvată şi eficientă a echipamentelor, se va asigura instruirea personalului din structurile vamale, inclusiv cu sprijinul unor administraţii vamale din cadrul Uniunii Europene.
'Astfel, ne propunem să menţinem contrabanda cu ţigarete sub nivelul mediu din Uniunea Europeană. În acest sens, combaterea comerţului ilegal cu produse accizabile rămâne o prioritate, mai ales în contextul apropiatei aderări a României la Spaţiul Schengen. Subliniem că în primele nouă luni ale anului 2022, echipele de supraveghere şi control vamal de la nivel central, regional şi local au confiscat un număr de 10,42 milioane de ţigarete şi peste 27 tone tutun de narghilea. Vom continua colaborarea la nivel instituţional, pe plan intern şi extern, precum şi cu companiile de tutun şi ne vom desfăşura activitatea cu aceeaşi eficienţă şi dedicare pentru combaterea contrabandei, evaziunii fiscale, a fraudelor vamale şi fiscale', a afirmat Bogdan Lari Mihei.
Directorul Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, chestor de poliţie Aurel Dobre, a menţionat că, anul acesta, Poliţia Română a desfăşurat 159 de acţiuni la nivel local şi 56 de acţiuni la nivel zonal, pentru prevenirea şi combaterea contrabandei cu tutun şi produse din tutun pe întreg teritoriul naţional. Eforturile poliţiştilor, în anul 2022, s-au concretizat în indisponibilizarea şi scoaterea de pe piaţa neagră a peste 25 de tone de tutun şi aproximativ 55 de milioane de ţigarete.
În 2021, companiile de tutun au virat la bugetul statului peste 19,85 miliarde lei, în creştere cu 13% faţă de 2020.
Foto: pixabay