Preşedintele american Joe Biden a admis că în Ucraina are loc un genocid
Preşedintele american Joe Biden a admis pentru prima dată, ieri, că în Ucraina are loc un genocid, o evoluţie iniţial evitată, dar care capătă acum o importantă încărcătură politică.
13 Aprilie 2022, 10:45
Preşedintele Biden declarase pe 4 aprilie că la Bucea s-au comis crime de război, însă oficialii americani spuneau atunci că nu era vorba de genocid.
Un tratat al Naţiunilor Unite, la care Statele Unite sunt parte, defineşte genocidul ca acţiuni întreprinse "cu intenţia de a distruge în întregime sau parţial un grup naţional, etnic, rasial sau religios". Foşti preşedinţi americani au evitat adesea să declare ofensive sângeroase, cum este cea rusească d in Ucraina, dreptul genocid, ezitând astfel să atragă obligaţia ţărilor semnatare ale Cnvenţiei, de a interveni odată ce genocidul este identificat în mod oicial. Cu atât mai semnificativă este deci declaraţia de ieri a preşedintelui Biden, care a calificat războiul Rusiei în Ucraina drept genocid.
Joe Biden: „Da, l-am numit genocid, pentru că este din ce în ce mai clar că Putin încearcă pur şi simplu să şteargă de pe faţa pământului chiar şi ideea de a fi ucrainean. Dovezile sunt din ce în ce mai multe. Situaţia este diferită faţă de cea de săptămâna trecută, înaintea dezvăluirii lucrurilor oribile pe care ruşii le-au făcut în Ucraina; şi vom afla mult mai multe despre devastările de acolo. Vom lăsa oamenii legii să decidă la nivel internaţional dacă acţiunile ruşilor sunt genocid, dar mie, cu siguranţă, aşa îmi par.”
Reamintesc, luna trecută, într-o vizită în Europa, preşedintele Biden a provocat controverse cu o declaraţie de nouă cuvinte, care sugera că ar sprijini schimbarea de regim de la Moscova, ceea ce ar fi putut, sigur, reprezenta o mutare dramatică spre o confruntare directă între cele două puteri nucleare. Declaraţia a fost, citez: "Pentru Dumnezeu, acest om, Putin, nu poate rămâne la putere". Câteva zile mai târziu, preşedintele Biden clarifica: Mi-am exprimat revolta morală faţă de acest om, nu formulam o schimbare de politică.
După acuzaţiile publice de ieri ale preşedintelui Biden privind genocidul lui Putin în Ucraina, China a intervenit, cerând calm, şi a refuzat să intre într-o dezbatere despre posibile crime de război în Ucraina. De altfel, Administraţia Biden, ca şi fost Administraţie Trump, au acuzat în mod oficial China de genocid împotriva uigurilor din Xijiang. La Consiliul Atlantic, secretarul Departamentului Trezoreriei, doamna Janet Yellen, a avertizat astăzi China că neparticiparea sa la campania de sancţiuni împotriva Rusiei ar putea afecta dorinţa ţărilor de a lucra cu Beijingul: "Să fim clari, coaliţia unită a ţărilor privind sancţiunile nu va fi indiferentă la acţiunile care subminează aplicarea sancţiunilor. China nu se poate aştepta ca comunitatea globală să respecte apelurile sale la principiile suveranităţii şi integrităţii teritoriale în viitor dacă nu respectă aceste principii acum, când contează" - a spus Janet Yellen referindu-sei la pretenţiile Chinei asupra Taiwanului.”
Janet Yellen: „China a afirmat recent o relaţie specială cu Rusia. Sper cu fervoare că va determina ceva pozitiv în această relaţie şi că va ajuta la încetarea războiului.”
Janet Yellen a avertizat China că atitudinea lumii faţă de ea, dorinţa lumii de a avansa integrarea economică ar putea fi afectate de reacţia Chinei la cererea Statelor Unite de a acţiona ferm în ce priveşte Rusia.
Pe de altă parte, Pentagonul găzduieşte astăzi o reuniune secretizată a celor mai mari producători de armamente din Statele Unite, de la Lockheed Martin la Raytheon, pentru a discuta capacitatea industriei de a satisface nevoile de arme ale Ucrainei dacă războiul cu Rusia va dura ani de zile. Reuniunea are loc într-un moment în care Administraţia Biden urmăreşte să crească în mod masiv trimiterea de arme şi echipamente militare americane în Ucraina.
RADOR
Foto: Pixabay