Producţia de produse petroliere a depăşit în iulie cu puţin 9,5 milioane de barili pe zi
Una dintre consecinţele conflictului din Ucraina, cu sancţiunile care i-a urmat, este că rafinăriile europene şi-au redus treptat producţia, potrivit agenţiei Reuters.

22 August 2022, 15:08
Luna iulie a însemnat o producţie cu aproape trei procente mai mică decât în iunie, când deja producţia era cu 1% mai mică decât în mai.
Producţia de produse petroliere a depăşit în iulie cu puţin 9,5 milioane de barili pe zi, potrivit datelor Euroilstock valabile pentru 14 state membre ale Uniunii Europene, Marea Britanie şi Norvegia. Şi producţia de benzină a scăzut cu trei procente în iulie faţă de luna iunie. Experţii grupului de reflecţie /Braigal/ au avertizat că multe state membre sunt vulnerabile pentru că rafinăriile lor sunt adaptate în mod special pentru petrolul rusesc, iar decizia Uniunii a fost ca sfârşitul anului să aducă o reducere cu 90% a importurilor din Rusia. Între timp, Moscova s-a reorientat pentru a compensa sancţiunile şi a reuşit să devină pentru a treia lună la rând cel mai mare furnizor de petrol al Chinei. Ultimele date ale Administraţiei Vămilor din China arată că importurile de petrol rusesc au depăşit şapte milioane de tone în iunie, în creştere cu peste şapte procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Reuters scrie că, per total, Rusia estimează că va câştiga anul acesta mai mult din petrol şi gaze, în ciuda sancţiunilor. Ministerul rus al Economiei estimează mai precis venituri din exporturile de energie de peste 337 de miliarde de dolari anul acesta, în creştere cu 38% faţă de anul trecut.
RADOR
Foto: Pixabay