Războiul clasic din Ucraina este însoţit şi de un război informaţional şi informatic
În paralel cu invazia din Ucraina, războiul hibrid condus de Rusia urmăreşte să provoace destabilizări în statele şi regiunile pe care le consideră inamice sau de care este interesată.
03 Martie 2022, 07:47
Războiul clasic pornit de Federaţia Rusă în Ucraina este însoţit şi de un război informaţional şi informatic. Dezvoltat de Moscova după ce a ocupat Crimeea, războiul hibrid reprezintă nivelul ridicat de confruntare între două tabere, o luptă care include arme, metode şi mijloace adaptate la cele mai recente tehnologii de comunicare, de prezenţă în mediul online şi de propagandă în spectrul radio. În contextul crizei din Ucraina, Guvernul României a decis, în acord cu Uniunea Europeană, să blocheze site-urile utilizate de Moscova pentru a transmite ştiri false sau specializate în fraude financiare. Aceste platforme online erau accesibile inclusiv din România, cu conţinut editorial în limba română, şi ajutau Rusia în războiul informaţional pentru a crea panică şi pentru a construi ipoteze false, în principal pentru a dezinforma. Un exemplu de ştire falsă, informaţie promovată în România prin intermediul unor site-uri, mesaje scrise prin telefonia mobilă şi a reţelelor de socializare, este reintroducerea serviciului militar obligatoriu pentru cetăţenii români şi mobilizarea rezerviştilor. Ministerul Apărării Naţionale din România a anunţat că aceste teme care circulă în spaţiul public sunt false, sunt dezinformări prin care se încearcă să se introducă panica pe teritoriul României. Alte exemple de dezinformări promovate susţin că Rusia ar fi o victimă şi a fost forţată să răspundă la acţiunile Statelor Unite, aliaţilor şi partenerilor occidentali. Când istoria nu se aliniază cu obiectivele politice ale Kremlinului oficialii guvernamentali ruşi neagră evenimentele istorice sau distorsionează naraţiunile istorice pentru a încerca să prezinte Rusia într-o lumină favorabilă şi să îşi servească agenda internă şi geopolitică. Rusia susţine afirmaţia falsă că civilizaţia occidentală se prăbuşeşte şi s-a abătut de la valorile tradiţionale, deoarece lucrează pentru siguranţa şi egalitatea persoanelor şi promovează concepte precum egalitatea feminină şi multiculturalismul.
În paralel cu invazia din Ucraina, războiul hibrid condus de Rusia urmăreşte să provoace destabilizări în statele şi regiunile pe care le consideră inamice sau de care este interesată. În acelaşi timp, Rusia acţionează prin metode specifice de propagandă şi dezinformare la divizarea Uniunii Europene şi NATO, pentru ca acestea să nu reacţioneze unitari şi solidar împotriva Moscovei. De aceea este esenţial ca populaţia să se informeze doar din platforme credibile, din surse guvernamentale sau publice care difuzează ştiri corecte.
RADOR
Foto: Pixabay