Recuperarea garanției, factorul-cheie în succesul sistemului SGR
La distanță de 17 luni de la implementarea Sistemului Garanție-Returnare (SGR), un sondaj recent arată că opt din zece români returnează ambalajele marcate cu simbolul oficial. Inițiativa, lansată la nivel național, urmărește reducerea poluării prin stimularea colectării ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu.

Articol de Petruț Mazilu, 10 Aprilie 2025, 14:26
Potrivit datelor centralizate, aproximativ 50% dintre respondenți au declarat că sunt motivați în primul rând de recuperarea garanției plătită la achiziționarea produsului.
Restul participanților spun că returnează ambalajele din convingere ecologică, conform rezultatelor studiului realizat de Reveal Marketing Research.
În ceea ce priveşte frecvenţa cu care românii returnează ambalajele cu garanţie, 34% le aduc la punctele de colectare o dată pe săptămână, 32% de 2-3 ori pe săptămână, iar 18% o dată pe lună.
În plus, rezultatele studiului arată că ambalajele de plastic cu garanţie sunt cele mai frecvent returnate de către români (72%), urmate de ambalajele de sticlă (60%) şi de cele din metal (51%). În funcţie de gen, bărbaţii obişnuiesc să returneze, într-o măsură semnificativ mai mare decât femeile, toate tipurile de ambalaje la punctele de colectare.
Referitor la motivaţia principală care stă la baza obiceiului de a returna ambalajele cu simbol SGR, se poate observa o creştere semnificativă de la 39% (iunie 2024), la 51% (martie 2025) în rândul celor care declară că recuperarea banilor plătiţi pe garanţie reprezintă principalul imbold.
Bărbaţii (55% comparativ cu 47% în cazul femeilor) şi persoanele mature cu vârste cuprinse între 45-55 ani (57% vs. 51% total eşantion) se diferenţiază prin faptul că acordă o importanţă semnificativ mai mare recuperării garanţiei de la achiziţie.
Totodată, 36% dintre români şi-au schimbat obiceiurile de cumpărare a băuturilor ca urmare a implementării SGR.
În noiembrie 2023, 44% dintre români considerau că nu îşi vor modifica comportamentul de cumpărare şi consum al băuturilor îmbuteliate odată cu implementarea Sistemului de Garanţie-Returnare.
În prezent, procentul celor care declară că nu şi-au schimbat obiceiurile rămâne asemănător cu cel de anul trecut (59%), datele indicând că românii s-au adaptat rapid şi mai bine decât se aşteptau la noul sistem de gestionare a deşeurilor.
Cu toate acestea, 36% dintre români observă schimbări ale modului în care cumpără băuturi îmbuteliate odată cu implementarea SGR.
Astfel, 16% aleg ambalaje mai mari, pentru a plăti de mai puţine ori garanţia, în timp ce 10% cumpără mai rar, iar 10% aleg produse mai ieftine la raft.
Doar 47% dintre români se declară multumiţi sau foarte mulţumiţi de modul de funcţionare a Sistemului de Garanţie-Returnare.
Astfel că, în viziunea românilor principalele soluţii identificate pentru îmbunătăţirea acestuia sunt creşterea numărului de puncte de returnare (48%), valoarea mai mare a garanţiei (27%) şi campaniile de informare şi educaţie (21%).
Studiul s-a desfăşurat online în perioada 17-25 martie 2025 pe un eşantion reprezentantiv pentru universul persoanelor cu vârsta 18+, din mediul urban şi rural, utilizatori de internet.
Mărimea eşantionului a fost de 1.011 respondenţi, iar eroarea maximă de eşantionare este +/-3,1% la un nivel de încredere de 95%.