Rețeta tradițională a magiunului
Magiunul de prune este un produs tradițional românesc, extrem de iubit de copii și adulți, care îmbogățește cu gustul lui dulce-acrișor - plăcinte, cozonaci și dulciuri care de care mai gustoase.
28 August 2018, 08:35
Rețetă Magiun De Prune
Magiunul de prune este recomandat chiar de nutriționiști ca având efecte benefice asupra sănătății. Are efecte asupra oaselor, dinților, sistemului imunitar, nervos, previne constipația si apariția diabetului de tip 2.
Principalul risc în producția magiunului de prune este afumarea. Pentru a preveni aceasta, trebuie sa amestecați constant, în special în partea finala a procesului de preparare, și să aveți un foc mic dar constant. În mod optim, va trebui să realizați două gropi, una sub ceaun și una lângă. În cea de lângă, veți produce constant jar, pe care îl mutați treptat în groapa de sub ceaun.
Sterilizați borcanele. Spălați prunele și scurgeți-le de apă printr-un tifon. Îndepărtați codițele și scoateți sâmburii prunelor. Aruncați prunele stricate. Puneți prunele în ceaun, împreună cu trei-patru căni de apă, pentru a porni fierberea. Nu prea multă apă, pentru că veți aștepta mult să se evapore, nici prea puțină, că se vor arde prunele de la fund, doar cât să acopere ceaunul cu două degete de apă.
În mod tradițional, prunele se pun la fiert întregi, însă, dacă vă doriți ca produsul finit să aibă o textură fină, puteți trece prunele (fără sâmburi) prin mașina de tocat roșii. În acest caz nu mai e necesar să adăugati apă.
Fierbeți la foc mic. Fierbeți, amestecați, timp de 4-5 ore, până când magiunul scade și are culoarea vișiniu-întunecat, aproape negru, consistența unei smântâni cleioase și se desprinde de pe marginea ceaunului, asemeni mămăligii. Când se răcește, lingura trebuie să stea dreaptă în ceaun.
Turnați în borcanele sterilizate magiunul cald sau chiar rece, acoperiți și introduceți la rece, în loc întunecat (pivniță, cămară). Se va păstra câteva luni.
Cum se prepară Magiunul De Prune în varianta modernă:
Daca nu aveți nici timp și nici condiții să realizați magiunul de prune în mod tradițional, îl puteți face și în bucătăria unui apartament. Se poate face pe aragaz, urmând instrucțiunile de mai sus, dar, mai simplu, direct în cuptor, unde o să aveți temperatură constantă și risc de afumare aproape de zero.
Spălați fructele, îndepărtați codițele și sâmburii. Pasați sau puneți fructele ca atare într-o cratiță adâncă, cu capac. Puneți vasul la cuptor pentru 6-8 ore, la 160 de grade (temperatura medie).
Verificați și amestecați odată pe oră, in primele patru ore, din 30 în 30 de minute în următoarele două ore și apoi din 15 în 15 minute. Puneți magiunul în borcane și dați-l la rece.
Magiunul de prune nu necesită nici zahăr și nici conservanți. Zaharurile și pectina din fructe sunt suficiente. Totuși, dacă prunele sunt insuficient de dulci, se mai poate adăuga zahăr. Nu mai mult de 50 de grame pentru fiecare kilogram de fructe. Unele gospodine folosesc oțet (O lingură pentru fiecare kilogram, adăugat în partea finala a procesului de fierbere) sau aspirină. Dacă magiunul e fiert suficient, nu are nevoie de nici un conservant.
Magiunul se prepară simplu, așa cum e descris mai sus. Există însa și varietăți cu nucă (un kilogram miez de nucă la 10 kilograme de prune, adăugate la finalul fierberii) sau cu rom (500 ml de rom la 10 kilograme de prune.
Sursa: bzv.ro
Sursa Foto: retete.unica.ro