Reuniune ministerială la Atena privind schimbările climatice
Ministerul pentru criza climatică, în colaborare cu Naţiunile Unite, a organizat azi la Atena, o reuniune ministerială la care au participat ţările din Mediterana răsăriteană, în cadrul dialogului ONU asupra Foii de parcurs pentru reducerea riscului de mediu.
21 Octombrie 2022, 12:04
Cel mai recent raport al Grupului interguvernamental privind schimbările climatice identifică regiunea mediteraneană drept punctul fierbinte al schimbărilor climatice. Încălzirea în această regiune va fi cu aproximativ 20% peste media globală în următoarele decenii.
Ministerul pentru criza climatică, în colaborare cu Naţiunile Unite, a organizat astăzi la Atena o reuniune ministerială la care au participat ţările din Europa de Sud-Est şi Mediterana răsăriteană în cadrul dialogului ONU asupra Foii de parcurs pentru gestionarea riscurilor la dezastre naturale. Dezbaterile s-au focusat pe aprofundarea cooperării cu scopul de a proteja societăţile şi a întării rezilienţa împotriva schimbărilor climatice dezastruoase, ca parte a dialogului ONU pentru reducerea riscului de dezastre naturale. Atena, care a găzduit lucrările, este interesată să devină un hub european care să conecteze instituţiile europene, precum Mecanismul European de Protecţie Civilă, Rescue, cu restul ţărilor din regiunea Mediteranei de Est, care nu sunt membri ai Uniunii Europene, nici ai Mecanismului European de Protecţie Civilă. La lucrări au participat, dincolo de co-organizator, şi delegaţii din 16 ţări, printre care şi România, dar şi reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai Consiliului Europei şi Uniunii pentru Mediterană. Un alt scop al acestor întâlniri este consolidarea cooperării şi formularea unor strategii comune a ţărilor din sud-estul Europei şi Mediteranei de Est pentru a face faţă impactului provocat de temperaturile extreme, apariţia incendiilor şi, ulterior, a inundaţiilor, dar şi altor dezastre naturale care nu pot fi prevăzute. Ministrul grec pentru schimbarea climatică, Christos Stylianides, a menţionat că s-au făcut paşi care consolidează poziţia geostrategică a Greciei ca hub în estul Mediteranei, zonă care este recunoscută drept un punct fierbinte al schimbărilor climatice. Ministrul grec a ţinut să sublinieze că nu există soluţii doar la nivel naţional, deoarece nimeni nu poate rezolva singur problemele uriaşe create de schimbările climatice, iar răspunsul la aceste riscuri este solidaritatea şi cooperarea între guvernele centrale şi societăţile civile.
RADOR
Foto: Pixabay