Românii pot beneficia de screening gratuit pentru cancerul de sân, colorectal și col uterin
O nouă campanie de testări gratuite pentru depistarea precoce a cancerului de sân, colorectal și de col uterin va avea loc în curând în toate regiunile țării.

Articol de Petruț Mazilu, 29 Aprilie 2025, 14:34
Campania are ca scop să încurajeze oamenii să își facă timp pentru sănătatea lor și să efectueze un control preventiv pentru a-și identifica riscul de cancer.
Campania vizează femeile și bărbații cu vârste între 50 și 69 de ani – în special din categoriile vulnerabile din punct de vedere socio-economic cu acces scăzut la serviciile preventive și care nu au efectuat niciodată un test de screening.
„Screeningul este cea mai eficientă metodă de a preveni, depista și chiar trata în stadii incipiente anumite tipuri de cancer. Cancerul colorectal, cancerul de sân și cancerul de col uterin sunt cele trei tipuri de cancer care pot beneficia de depistare și tratament precoce prin screening. Femeile cu vârste între 50-69 de ani ar trebui să efectueze o mamografie la fiecare doi ani pentru depistarea cancerului de sân. Bărbații și femeile cu vârste între 50-74 de ani ar trebui să efectueze un test FIT la fiecare doi ani pentru depistarea precoce a cancerului colorectal, iar femeile cu vârste între 25-64 de ani ar trebui să efectueze un test HPV o dată la cinci ani pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin. Aceste teste sunt simple, nedureroase și nu prezintă pericole, durând doar 30 de minute, dar pot salva vieți.”, spune dr. Carmen Ungurean, Șef secție boli netransmisibile, INSP.
În România, cetățenii pot accesa serviciile de screening pentru cancer prin intermediul medicului de familie. Pe baza recomandării și a unei trimiteri către medicul specialist, serviciile sunt disponibile gratuit.
Femeile cu vârste între 25 și 64 de ani sunt eligibile pentru screeningul pentru cancerul de col uterin, iar femeile cu vârste între 50 și 69 de ani pot fi testate pentru cancerul de sân.
Bărbații și femeile cu vârste între 50 și 74 de ani pot colecta un kit de screening pentru cancerul colorectal de la medicul lor.
Recomandările de testare și grupele de de vârstă se bazează pe recomandările Consiliului European privind screeningul pentru cancer.
Soluții și servicii de depistare precoce a cancerului cancer sunt disponibile și pentru persoanele din afara acestor grupe de vârstă în funcție de istoricul personal și familial și de categoria de risc în care se încadrează și pot fi accesate prin consultarea cu medicii de familie.
Datorită finanțării UE, serviciile de screening pentru populația vulnerabilă vor fi disponibile în curând în toate regiunile țării.
În 2022, România a înregistrat aproximativ 100.451 de cazuri noi de cancer, 55% dintre acestea fiind în rândul bărbaților.
La bărbați, cele mai frecvente patru tipuri de cancer sunt: cancerul de prostată, pulmonar, colorectal și vezical.
Cancerul de sân a reprezentat 28% dintre cancerele la femei, urmat de cancerul colorectal (12%), cancerul de col uterin (7,4%) și cancerul pulmonar (7%).
Depistarea precoce rămâne o provocare semnificativă, deoarece participarea la programele de screening pentru cancer în România este sub media UE.