Situaţia sănătăţii în Ucraina generează rezoluţii contradictorii la întrunirea OMS
O propunere de a condamna situaţia regională a sănătăţii determinată de agresiunea Rusiei în Ucraina va fi înaintată Adunării Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) joi, în acelaşi timp cu o rezoluţie rivală, din partea Moscovei, care nu menţionează rolul său în respectiva criză.
26 Mai 2022, 09:18
Propunerea iniţială, susţinută de Statele Unite şi mai mult de 40 de alte ţări, condamnă acţiunile Rusiei, dar nu îi suspendă acesteia dreptul de vot în agenţia ONU, anunta Rador.
Documentul Rusiei, susţinut de Siria, care foloseşte acelaşi limbaj ca şi primul text, urmează să fie analizat şi apoi se va lua o decizie în privinţa lui.
Dacă iniţiativa susţinută de Occident va fi aprobată aproape unanim, observatorii susţin că va fi transmis un mesaj politic puternic şi rar în sistemul multilateral.
"Acţiunile militare devastatoare subminează eforturile de a asigura sănătatea şi starea de bine pentru toată lumea, subminează misiunea OMS", a spus Adam Niedzielski, ministrul polonez al sănătăţii, care este unul dintre susţinătorii rezoluţiei.
"Cred că Organizaţia nu poate să tacă în asemenea cazuri". Rezoluţiile exprimă însă "îngrijorări grave privind situaţia urgentă a sănătăţii în Ucraina şi în vecinătatea acesteia", doar că numai propunerea Occidentului susţine că urgenţa este "generată de agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei".
Un diplomat al misiunii ruse la Geneva a afirmat" "Rezoluţia conţine o serie de afirmaţii anti-ruse şi acuzaţii nefondate şi, în consecinţă, nu poate fi susţinută".
Statele membre OMS din Europa, ramura regională a OMS, au aprobat deja o rezoluţie care ar putea avea ca rezultat închiderea biroului regional al Rusiei.
Diplomaţii au afirmat că sunt precauţi, pentru a nu îndepărta Rusia prea mult, dată fiind necesitatea de a coopera cu OMS în privinţa supravegherii bolilor.
Foto: pixabay