Târgul Mierii de la Câmpina: un festin dulce pentru apicultori și iubitorii de miere
Câmpina devine în acest weekend capitala apiculturii din România, găzduind cea de-a 18-a ediție a Târgului Mierii, un eveniment de referință pentru producători, comercianți și consumatori pasionați de produsele apicole.

Articol de Ramona Alexandrescu, 14 Februarie 2025, 16:24
Organizat de Asociația Apicolă Valea Prahovei, târgul reunește peste 140 de expozanți, oferind o gamă variată de miere, produse apicole, echipamente pentru stupine și delicatese tradiționale.
Evenimentul are loc la Casa Tineretului din Câmpina, unde standurile sunt încărcate cu borcane de miere de toate tipurile: de salcâm, de tei, polifloră, de rapiță, de mană și cu propolis.
Pe lângă acestea, vizitatorii pot descoperi tincturi, siropuri, faguri cu miere și figurine din ceară de albine.
Totodată, târgul include și o secțiune dedicată echipamentelor apicole, cu stupi, rame din lemn și instalații moderne pentru extracția mierii.
“Atmosfera este de sărbătoare! Târgul Mierii de la Câmpina a devenit o tradiție, atrăgând an de an atât producători, cât și consumatori. Avem miere autentică, direct de la sursă, și o diversitate de produse care pun în valoare munca apicultorilor”, a relatat Bogdan Ionescu, reporter aflat la fața locului.
Printre expozanții prezenți, Gheorghe Petre, apicultor din Neamț, a adus miere deosebită, recoltată din inima Munților Călimani și Ținutul Zimbrilor.
“Sunt pentru prima dată aici cu o miere specială, mierea zburătoare, obținută după 15 ani de pastoral montan. Am adus și miere de zmeură, de mană de brad și câteva sortimente mai rare, adaptate preferințelor consumatorilor de toate vârstele”, a declarat apicultorul.
Un alt producător, Mihai Grama, venit din Gilău, județul Cluj, este mândru de mierea de negruș, iarbă neagră și iulișcă din Apuseni, toate produse montane certificate.
“Târgul de la Câmpina este, probabil, cel mai mare din România. Aici, consumatorii au ocazia să cunoască producătorii, să guste și să cumpere miere autentică. Noi trebuie să ne susținem între noi, să promovăm produsele locale și să obișnuim oamenii să cumpere direct de la producători”.
Ana Maria Nicolae, președinta Asociației Apicole Valea Prahovei, a subliniat importanța târgului și diversitatea ofertelor.
“Mierea este dulcele natural și sănătatea la borcan! Avem 45 de standuri cu produse apicole și 20 de standuri cu produse tradiționale, de la preparate din carne la brânzeturi și băuturi artizanale. Unul dintre punctele de atracție ale târgului este concursul «Cea mai bună miere», care va avea loc sâmbătă, la ora 12:00”, a spus aceasta.
Liviu Moiș, din echipa de organizare, a confirmat popularitatea evenimentului:
“Târgul nostru a ajuns la majorat! De 18 ani ne ocupăm de el și, după cum se vede, a devenit o tradiție de succes. Suntem doar în prima zi și deja avem aleile pline de vizitatori. Mâine ne așteptăm la o participare și mai mare.”
Evenimentul se desfășoară pe durata a trei zile, oferind o ocazie perfectă pentru cei care vor să descopere mierea de calitate și să interacționeze cu apicultori din toată țara.
“Dacă aveți drum spre munte sau spre Ploiești, opriți-vă la Câmpina! Aici veți găsi miere de calitate, produse apicole unice și veți putea susține producătorii locali”, a transmis colegul nostru Bogdan Ionescu, aflat la fața locului, invitatul realizatoarei Violeta Anghel, în cadrul emisiunii Viața la țară.
Târgul Mierii de la Câmpina nu este doar un loc de întâlnire pentru apicultori, ci și o sărbătoare a gustului și a sănătății, unde mierea este regina incontestabilă.