Ucraina va cere excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU
Ucraina intenţionează să ceară luni excluderea Rusiei din Consiliul de Securitate al ONU, a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, citat de France Presse.
26 Decembrie 2022, 08:42
'Luni ne vom exprima oficial poziţia. Avem o întrebare foarte simplă: are Rusia dreptul de a rămâne membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU şi de a fi în ONU?', a spus el, vorbind în timpul unui maraton televizat naţional în noaptea Crăciunului.
'Avem un răspuns convingător şi motivat: nu, nu are'.
Kuleba a subliniat că problema locului permanent al Rusiei în Consiliul de Securitate al ONU - deţinut de asemenea de Statele Unite, Marea Britanie, Franţa şi China - este deja în curs de discuţie în cercurile diplomatice.
Precizând că această chestiune nu a fost încă evocată în conferinţele de presă şi declaraţiile publice ale liderilor de stat şi de guvern, şeful diplomaţiei ucrainene a subliniat că 'la un nivel inferior, oamenii se întreabă deja ce ar trebui să devină Rusia pentru a nu reprezenta o ameninţare la adresa păcii şi securităţii'.
Puternicul Consiliu de Securitate, format din 15 membri, are sarcina de a face faţă crizelor mondiale prin adoptarea de sancţiuni, autorizarea acţiunilor militare şi aprobarea modificărilor la Carta ONU.
Dar cei cinci membri permanenţi, toţi având drept de veto pentru a bloca orice rezoluţie, reflectă dinamica puterii de la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.
Mai multe ţări cer de multă vreme reforma Consiliului de Securitate, unele criticând lipsa de reprezentare a naţiunilor africane şi latino-americane în ceea ce priveşte locurile permanente.
De asemenea, organizaţia poate deveni neputincioasă dacă un singur membru îşi exercită dreptul de veto - aşa cum a fost demonstrat în februarie, când diplomaţii au continuat să citească declaraţii pre-scrise în timp ce Rusia începea să bombardeze Ucraina.
În septembrie, preşedintele american Joe Biden a cerut lărgirea Consiliului de Securitate pentru a deveni 'mai incluziv'.
Foto: pixabay