25 de ani de istorie orală la Radio România
La 1 februarie 1993 la Radioul public a luat fiinţă secţia de istorie orală. Era o iniţiativă revoluţionară pentru România, fiind prima formă instituţionalizată de practicare a istoriei orale din ţară.
01 Februarie 2018, 12:00
Iniţiativa a aparţinut cunoscutului jurnalist Eugen Preda, fost Preşedinte Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, care era preocupat de istoria orală ca metodă de cercetare în domeniul istoriei recente. Până astăzi, în 25 de ani, arhiva de istorie orală Radio România a adunat peste 3.700 de înregistrări şi interviuri cu martori care au participat la evenimentele din ultimul secol.
Aceste mărturii complementare şi ilustrative din fapte care compun istoria noastră, trăite şi povestite în mod direct, pot fi ascultate pe posturile companiei noastre şi citite pe site-ul Agenţiei de presă Rador-Radio România la rubrica Istorie orală.
Vă invităm pe www.rador.ro, unde veţi descoperi mărturii unicat, adevărate bijuterii jurnalistice, care demonstrează cât de importante sunt pentru noi, cei de astăzi, documentele de istorie orală.
100 de anonimi pentru 100 de ani de istorie
În acest context, vă anunțăm că Radio România Antena Satelor, în colaborare cu secția de Istorie orală, va lansa, în luna martie, o emisiune excepțională cu vocile anonimilor, adunate în arhiva radioului public. „100 de anonimi pentru 100 de ani de istorie” își propune, încă de la început, să recompună istoria mare a ultimului secol al României - de la 1 decembrie 1918 până azi - din istoriile individuale ale oamenilor simpli, ale căror voci se vor auzi în eter.