A început sezonul fabricării în distilerii a ţuicii!
Ţuica de Bistriţa este recunoscută peste tot în ţară iar reţeta unei băuturi de calitate o dau, în primul rand, prunele.
13 Iulie 2018, 15:37
Prunul de Bistriţa este considerat de către specialişti un soi autofertil excelent. Fructele sunt de mărime medie, alungite, de culoare bleumarin, cu pulpă foarte dulce şi aromată.
În comuna Salva, Ioan Angelini moşteneşte de la familia sa cazane vechi, de aramă, din care face o ţuică cu mărgele de toată fala.
"Ţuica cu mărgele de Salva este o ţuică sută la sută naturală. Această este fabricată în cazane de aramă, din moşi strămoşi, aşa cum este obiceiul la noi. Este marcă înregistrată" spune Angelini.
Acesta nu vrea să dezvăluie niciun secret legat de procesul de fabricaţie dar ţine să specifice că "mărgelele fac tăria ţuicii. Adică, dacă ţuica este sub 50 grade, nu mai face mărgică, dacă este peste 50 grade, face mărgică".
"Ţuică cu mărgele de la Salva" a ajuns în mai toate târgurile cu specific din țară și, în plus, a notat și prezențe benefice în afara țării, de acolo de unde Angelini s-a întors cu anumite colaborări venite din partea unor clienți interesați de produsul românesc.
Ultima găselniță a sălăuanului este scoaterea pe piață a unui cognac făcut după o rețetă (bineînțeles) secretă.
Procesul de acreditare fiscală durează însă destul de mult, doar pentru produsul "Țuică cu Mărgele de la Salva" au fost necesari șapte ani. Angelini are însă răbdare, fiind un ardelean tipic.
Sursa: Viorel Grosu - Corespondent Radio România Antena Satelor
Sursa foto: Viorel Grosu